BLOG

BLOG

İŞ BAŞVURUSU YAPARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 7 PÜF NOKTA


iş başvurusu

Pek çok kişi, zorlu bir süreç olan iş başvurusu döneminden geçiyor. Bu dönem birçok kişi için otomatikleşmiş hareketlerle yapılıyor. Fakat otomatikleşen hareketler, birçok hatayı da beraberinde getiriyor. İş başvurusunda yapılabilecek küçük bir hata, potansiyelinizi ve deneyiminizi gösterememenize ve bunun doğrultusunda diğer adayların gerisinde kalmanıza neden olabiliyor. Bu yüzden, iş başvurusunda dikkat edilmesi gereken durumları bilmekte fayda var. Peki iş başvurusu yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte, iş başvurusu yaparken dikkat edilmesi gerekenler…

 

Gerçekten o pozisyonda mı çalışmak istiyorsunuz?

İş başvurusu yapmaya başlamadan önce, hedefler mutlaka belirlenmelidir. Hedefin belirlenmesi, nelerin üzerine gitmeniz gerektiğini ve nelere sahip olduğunuzu öğrenmenize olanak sağlar. Tabii ki haberdar olmadığınız şeyleri deneyimlemek ve keşfetmek de size birçok şey katar. Fakat bir hedefinizin olmaması, yolunuzu daha karmaşık kılar. Bu doğrultuda pratik ve teorik yeterlilikleriniz neler, nelerden keyif alıyorsunuz ve ne tarafa gitmek istiyorsunuz; bunların bilgisi sizde tam olmalıdır. Bu soruların cevabını tam anlamıyla verebilmeniz, yolunuzu daha kolay kılar.

 

Firmayı ne kadar iyi tanıyorsunuz?

Amaçlarınız kadar amacınıza aracı olacak kişileri, kurumları tanımak da önemlidir. Bu yolda sizi bazı mülakatlar bekler. Bu mülakatlarda sizin bu işi layıkıyla yerine getirebileceğinizi belli etmenizi ve şirketin genel atmosferini bilmenizi isterler. Bu doğrultuda şirketin hedefleri neler, basında ne şekilde yer alıyorlar, şirketin başarıları neler, başarısızlıkları neler; mutlaka bilgi sahibi olmalısınız.

 

Not tutun!

İş başvurusu süreci, gerçekten zorlu bir süreçtir. Onlarca yere iş başvurusu yapmış olabilirsiniz. İK uzmanları sizi aradığı zaman, ''Size iş başvurusu yaptığımı hatırlamıyorum.'' gibi bir cümle ile dönüş yapmamanız için iş başvurusu süreci hakkında notlar tutabileceğiniz bir not defteriniz olsun.

 

Yalan söylemeyin!

Gerek CV’nizi hazırlarken gerek iş görüşmesinde gerekse İK randevusunda, hiçbir zaman yalan söylemeyin! Yapamadıklarınızı yazmayın, yılları ve rakamları abartmayın, her neye sahipseniz onu yazın ve onu anlatın. Sahip olduklarınızı ve potansiyellerinizi en iyi şekilde yansıtmaya çalışın. Elinizden geleni yaptığınıza inanıyorsanız, gönlünüz rahat olsun.

 

Gerçekten iyi bir CV hazırlayın ve bunlara dikkat edin!

Gelelim CV hazırlamaya. Her şeyden önce CV hazırlarken olanı yansıtmanız ve yalan söylememeniz gerektiğini tekrardan hatırlatalım. CV'niz anlaşılabilir bir tasarıma sahip, yazım kurallarına dikkat edilmiş, düzgün bir Türkçe ile yazılmış olmalı. CV'nizde; aldığınız eğitimler, sertifikalar, katıldığınız etkinlikler, gittiğiniz okullar, becerileriniz, hobileriniz ve dahası olmalıdır. Bunun dışında CV’nizde güncel ve ciddi bir fotoğraf bulunmalı, CV mümkünse bir; değilse maksimum iki sayfadan oluşmalı, punto büyüklüğü 11 veya 12 olmalı ve kronolojik sıralamaya dikkat edilmelidir.

 

CV’niz güçsüz olabilir ama…

Gerçekten iyi bir CV hazırlayamamış veya CV'nize yazacak yeteri kadar deneyiminiz olmamış olabilir. Bu durumda CV'niz ile beraber bir ön yazı yazmanız sizin için yararlı olacaktır. Ön yazınızın liderlik vasfınızı, samimiyetinizi ve isteğinizi hissettiren bir yazı olmasına dikkat edin. 

 

Görüşme gününde dikkat edilmesi gerekenler…

Görüşme gününe özenli bir kıyafetle gidin. Randevu saatinize kesinlikle geç kalmayın, hatta 15 dakika öncesinde orada olun. İnternetten araştırdığınız mülakat sorularına çalışmayın. Bu doğrultuda, mülakatta dikkatiniz tam olsun. Dikkatinizin tam olması için ise bir akşam önce ağır yiyecekler yemeyin, erken uyuyun. Mülakat yapılacak kişiyle göz temasını uzun süreli olarak kesmeyin. Görüşmede not almak ve ilgili görünmek için yanınızda kalem ve kâğıt bulundurun. Görüşme esnasında konuşma tarzınıza ve ses tonunuza dikkat edin. Ne aşırı yüksek ne de aşırı kısık sesle konuşun. Ses tonunuzu değiştirmeye çalışmayın ve doğal olun. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: