BLOG

BLOG

Formda Bir Kış Mevsimi İçin En Popüler Kardiyo Hareketleri


Yaz aylarında yapılan sabah yürüyüşlerinin ve bisiklet turlarının keyfi bir başka olabilir ancak kış günlerinin soğuk ve kasvetli sabahlarında kendinizi spor yapacak kadar enerjik hissetmeyebilirsiniz. Neyse ki kış aylarında da spor yapmak için keyifli ortamlar yaratarak formunuzu korumanız mümkün. Kapalı alanlarda vücut ağırlığınızı kullanarak veya sadece birkaç basit ekipman yardımıyla yapabileceğiniz kardiyo egzersizleri sayesinde spor rutinlerinizi devam ettirebilirsiniz. İşte, formda bir kış mevsimi için en popüler kardiyo hareketleri...

 

Gölge Boksu

Gölge boksu

Kapalı alanlarda kolaylıkla yapabileceğiniz egzersizlerden biri olan gölge boksu, havaya doğru atılan yumruk hareketlerinden oluşur. Bu egzersizi yaparken rakibiniz sabit durmuyormuş gibi düşünerek sürekli hareket hâlinde olmanız gerekir. Kendinizi bir dövüş sporcusu gibi hayal edip rakibinizin darbelerinden korunmaya çalışmalısınız. Bunun için ileri veya geriye doğru adım atma, eğilme, çökme gibi hareketler yapabilirsiniz. Ne kadar çok hareket hâlinde olursanız o kadar çok kalori yakabilirsiniz.

 

Dağ Tırmanışı

Dağ tırmanışı, kış aylarında zorlanmadan yapabileceğiniz oldukça etkili kardiyo egzersizleri arasında yer alır. Başlangıç için öncelikle şınav pozisyonuna geçmeniz gerekir. Ardından hareketi gerçekleştirmek için bir dağa tırmanıyormuş gibi bacaklarınızı sırayla karnınıza doğru çekip tekrar başlangıç pozisyonuna getirmelisiniz. Hareketi gerçekleştirirken sırtınızın düz durduğundan ve kollarınızı bükmediğinizden emin olmalısınız. Kollarınızı göğüs hizasına getirip kendinizi öne doğru ittirirseniz göğüs kaslarınızı da çalıştırabilirsiniz.

 

Burpee Hareketi

Etkili bir şekilde yağ yakmanızı sağlayacak burpee hareketi de en popüler kardiyo egzersizleri arasında bulunur. Egzersize başlamak için bacaklarınızı omuz hizasına getirerek ayakta pozisyon almanız gerekir. Daha sonra çömelerek avuç içleriniz yere doğru bakacak şekilde şınav pozisyonuna geçmelisiniz. Göğsünüzü yere değdirerek bir defa şınav çektikten sonra kollarınızı yukarı kaldırıp, havaya doğru sıçrayarak hareketi tamamlayabilirsiniz. Diğerlerinden biraz daha zorlayıcı olabilen bu hareketle kış aylarında da formunuzu koruyabilirsiniz.

 

Kutuya Sıçrama

Kutuya Sıçrama

Kutuya sıçrama hareketi, evinizde yardımcı bir ekipman kullanarak rahatlıkla yapabileceğiniz iddialı egzersizlerden bir diğeri. Bu hareketi gerçekleştirebilmek için üzerine zıpladığınızda ağırlığınızı taşıyabilecek, kutu şeklinde basit bir ekipman ayarlamalısınız. Başlangıç seviyesindeyseniz harekete tek ayakla başlamanız daha kolay olabilir. Ellerinizi göğüs hizasında birleştirdikten sonra bir ayağınızla kutunun üzerine sıçrayıp daha sonra diğer ayağınızı onun yanına getirerek hareketi gerçekleştirebilirsiniz. Hareketi iyi derecede yapabildiğinizi fark ediyorsanız iki bacağınızı da aynı anda kullanmayı deneyebilirsiniz. Sıçrama ve iniş esnasında kollarınızı omuz ya da göğüs hizasına getirerek dengenizi koruyabilirsiniz.

 

İp Atlama

Yaygın şekilde uygulanan kardiyo egzersizlerinden biri olan ip atlama, yağ yakımı konusundaki en etkili hareketlerden biri. Bu egzersize başlamak için seviyenize uygun bir atlama ipi almanız gerekir. Ardından çocukluk yıllarından da aşina olduğunuz gibi iki bacağınızla ip atlayarak yüksek sayılara ulaşmayı deneyebilirsiniz. Farklı bir yöntem tercih etmek istiyorsanız tek bacağınızla zıplayarak ip atlayabilirsiniz. İleri seviyede ip atlamak için bacakları çapraz tutma, dizleri çekme, geriye doğru atlama ve topuk değdirme gibi tekniklerden faydalanabilirsiniz.

 

Diz Çökme

Diz Çökme

Zıplayarak yapacağınız kardiyo egzersizlerinden bir diğeri olan diz çökme hareketi de kış aylarında formda kalmanıza yardımcı olabilir. Bu hareketi uygulamak için bacaklarınızı omuz genişliğinde açarak pozisyon almalısınız. Daha sonra bacaklarınızı, teker teker dik bir açıyla havaya kaldıracak şekilde zıplayarak egzersizi uygulayabilirsiniz. Hareket esnasında vücudunuzu dengede tutmak için ellerinizle bacaklarınızın üstüne hafifçe dokunabilirsiniz. Egzersizi yaparken sırtınızı düz tutmaya ve vücudunuzu sağa sola sarsmamaya özen göstermeniz, spordan daha çok verim almanızı sağlar.

 

Zıplama

Zıplama

Zıplama hareketi, en kolay kardiyo egzersizlerinden biri. Başlangıç aşamasında ayaktayken öncelikle bacaklarınızı omuz hizasına getirip pozisyon almanız gerekir. Hareketi gerçekleştirmek için aynı anda hem kollarınızı hem bacaklarınızı yanlara doğru açarak zıplamalısınız. Açık konumdaki kol ve bacaklarınızı, yere düşerken aynı anda kapatarak hareketi tamamlayabilirsiniz. Set bitene kadar duraksamadan harekete devam ederseniz egzersizden daha etkili şekilde faydalanabilirsiniz.