BLOG

BLOG

BAŞARILI SUNUM HAZIRLAMAK İÇİN 8 YÖNTEM


Sunum yapmak, yapılacak işin veya projenin hayata geçmesinde önem taşıyan vazgeçilmez bir kuraldır. Bu nedenle sunum yapılmadan önce belirli bir hazırlık evresinden geçirilmeli ve tüm eksik yönler tamamlanarak ortaya çıkarılması gerekir. Aşağıda yer alan hususları göz önünde bulundurduğunuzda başarılı sunum yapabilmeniz çok daha kolay hale gelecektir.

 

1- Önceliğiniz Kendi Beden Diliniz Olsun!

Genellikle toplum nazarında sunum konusu açıldığı zaman Word, Excel veya Powerpoint gibi Office programlarında hazırlanan belge dokümanları akla gelir. Halbuki sunumdan kasıt hiçbir zaman bu değildir. Yapılacak projenin akış şeması, bu Office programları ile desteklenmelidir ancak ilk önem taşıyan kriter, kişinin bu sunumu kendi beden dili ve davranış süslemeleri ile karşı tarafa aktarabilmesinde gizlidir. Örneğin; hazırlanan bir Powerpoint sunusu, toplantı esnasında özel ve yaratıcı bilgilerle desteklenerek daha özet şekilde verilmelidir. Sunum esnasında beden dilinden ve mimiklerden faydalanılmalıdır. Çünkü Powerpoint sunusu sadece araçtır ve hiçbir zaman amaç olmamalıdır.

 

2- Şekillerin Gücünden Yararlanın!

İnsanlar, görsel boyuta her zaman daha fazla önem verirler. Yani görerek öğrenme, yazılı öğrenmeye göre daha kolay ve kalıcıdır. Dolayısıyla yaptığınız sunum dosyasında görselliği daha yoğun kullanmanız gerekir. Bu durum hem konuya olan ilgiyi yüksek tutacak hem de daha etkileyici bir sunum yapmanıza fayda sağlayacaktır.

 

3- Sunumunuzu Kısa Tutmaya Özen Gösterin!

Sayfalarca bilgi naklederek saatler alan uzun sıkıcı bir sunum yapmak, toplantının amacından şaşmasına ve dinleyiciler tarafında olumsuz bir algı oluşmasına neden olacaktır. Maksimum 20 dakikalık süreç,  sunumun etkili olması açısından yeterlidir.

 

4- Dinleyicileri Önemseyin!

Yaptığınız sunumun öncelikle dinleyiciler için olduğunu göz ardı etmemelisiniz. Bu nedenle sunum esnasında her zaman dinleyiciler ile kısa süreli bir göz teması kurmalı ve aktardığınız bilgilerin onlar için olduğunu hatırlatmalısınız.

 

5- Yazı Fontlarına Dikkat Edin!

Sunumun hazırlık aşamasında kullanılan yazı fontları da belirleyici bir role sahiptir. Neticede karışık ve okunması güç olan bir dosya, sunumun etkileyiciliğini bozabilir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar sade yazı tipleri tercih edilmelidir. Özellikle italik yazı tipinin mümkün olduğu kadar yazı içerisine eklenmemesi gereklidir. Kalın ve düz fonlar, okunaklı bir yazı için her zaman daha idealdir. Eğer bir metnin altı çizilmesi gerekiyorsa da, çizmek yerine farklı kontrast bir renk seçeneğine başvurulabilir. Sunumun bütünlüğü açısından renk tonlarına da büyük önem verilmelidir. Açık renkli arka fonda koyu yazı renkleri kullanılarak, bu bütünlük kolayca sağlanabilir.

 

6- Sunumunuzu Videolarla Zenginleştirin!

Şirketin tanıtımı veya projenin konusunu anlatan bir video, yapacağınız sunum için etkileyici bir husus olabilir. Dolayısıyla sunum öncesinde veya sunum ortasında, sunacağınız bir kısa video çekimi ile dinleyicilerin dikkatini çekebilirsiniz. Bu işe verdiğiniz önemi gösterirken diğer yandan da daha başarılı olduğunuzu ifade edecektir.

 

7- Uygulamadan Önce Prova Yapmayı Unutmayın!

İşinizi son derece dikkatli yapan bir kişi olabilirsiniz ancak bu durum sizin sunum esnasında hata yapabileceğinizi veya gözden kaçan birtakım eksikliklerinizin olmayacağını ifade etmez. Her ihtimale karşı sunum öncesinde prova yapmakta fayda vardır. Yapacağınız prova, iş arkadaşlarınızın veya yöneticilerinizin karşında daha güven verici şekilde bir sunum gerçekleştirmenize de zemin hazırlayacaktır.

 

8- Bilgisayar Uyumuna Dikkat Edin!

Hazırlamış olduğunuz sunumun kullanacağınız bilgisayar ile olan uyumu da oldukça önemli bir kriterdir.  Sunum hazırlama sürecinde bu hususu göz önünde bulundurmanız sizin lehinize olacaktır. Günümüzde sunum işlemleri için teknoloji vazgeçilmez bir unsurdur. Bu nedenle sunumun aktarılmasında büyük bir önem taşıyan bilgisayar ve projeksiyon cihazı gibi teknolojik cihazları, sunum öncesinde kontrol ederek herhangi bir sorun yaşayıp yaşamayacağınızı kolayca tespit edebilirsiniz. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebiliriz: