BLOG

BLOG

Bahçenize Renk Katacak Yaz Çiçekleri


bahcenize-renk-katacak-yaz-cicekleri

Sıcak yaz günlerinin kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı, doğanın yeniden uyandığı bu günlerde bahçenizin ruhunu canlandıracak ve âdeta cennetten bir köşe yaratacak yaz çiçeklerini dikmenin tam zamanı! Yaz çiçekleri, her türlü dış mekânı doğal bir güzelliğe dönüştüren renkler ve büyüleyici kokular sunar. İster deneyimli bir bahçıvan olun ister bahçecilik işine yeni başlayın, duyularınızı harekete geçirecek ve ruhunuzu besleyecek yaz çiçeklerini kolayca yetiştirebilirsiniz. Öyleyse yazın güzelliğini doyasıya yaşayabileceğiniz, doğayla bağınızı güçlendireceğiniz ve renk cümbüşünün tadını çıkarabileceğiniz yaz çiçeklerini keşfetmeye ne dersiniz?

 

Yazın Bahçelerin Vazgeçilmez Çiçeği: Ortanca

İster şehirde olsun ister yazlık bir evin bahçesinde, ortanca çiçeği yaz aylarında bahçelerde en çok tercih edilen çiçeklerden birisi. Pembe ve mavi tonda açan çiçekleri, geniş yaprakları ve devasa büyüklüğü ile hemen her bahçe için ideal bir seçenek. Çok yıllık bir çiçek olan ortanca, toprak konusunda çok seçici olmadığı için bakımı kolayca yapılır. Eğer toprağın asiditesi yüksekse mavi, düşükse pembe renk çiçek açar. Soğuğa karşı dayanıklı olan ortancaları yazın haftada en az 1 kere bol su ile sulamanız gerekir.

 

Yüzünü Güneşe Dönen Çiçek: Ayçiçeği

Evet, yanlış duymadınız! Pek çok kişi için ayçiçeği yağ ve çekirdekle özdeşleştirilse de ayçiçekleri yaz bahçelerinize güzellik katacak çiçeklerden biri. 2-4 metre arası büyüyen bu çiçek, inci gibi dizilen sarı yaprakları ve kahverengimsi gövdesiyle bahçenize sıcacık bir hava katar. Toprak konusunda seçici olmayan ayçiçeğini çiçek ve sap kısmını ıslatmadan doğrudan toprağını sulamalısınız. Ayçiçekleri gün boyu güneşi takip ederek yüzünü güneşe döndüğü için onları bahçenizin aydınlık ve güneş alan yerlerde yetiştirebilirsiniz.

 

Düzenli Bahçeler İçin: Kozmos Çiçeği

Bahçede düzenden yana olan kişiler, kozmos çiçeğini tercih edebilir. Yunan dilinde düzenli evren anlamına gelen kozmos, bahçenize düzen ve ahenk getirir. Simetrik açan yapısı sayesinde âdeta yapay çiçek görüntüsü veren kozmos, sarı ve turuncu başta olmak üzere pembe ve çizgili karışık renklerde de açabilir. Bahçenizde farklı renk tonlarına yer verip bir renk cümbüşü yaratmak istiyorsanız kozmos çiçeği, tam size göre.

 

Bahçesine Dekor Katmak İsteyenlere: Petunya

Aslen Güney Amerika kökenli olan petunyalar farklı renk seçenekleri ve kolay bakımı için tercih edilir. Hem bahçede hem saksıda yetişebilen petunyalar özellikle asılı saksılarda bahçenize dekoratif bir hava katar. Saksıdan aşağı doğru sarkan yapısıyla küme küme gözüken petunyalar özellikle bahçedeki direk ve çitlere asılabilir. Yazdan sonbahara kadar petunyaların çiçek açması onu yazın en gözde çiçeklerinden birisi yapar.

 

Mis Kokulu Bahçeler İçin: Lavanta

Lavanta

Lavanta, yaz bahçelerinin olmazsa olmaz çiçeklerinden birisi. Anavatanı Avrupa olan lavanta, çok yıllık ve odunsu bir bitkidir. Kurak topraklarda dahi yetişebilen lavanta; etrafa yaydığı mis kokusu, sivrisinekleri kaçıran etkisi gibi özellikleri sebebiyle de sıklıkla tercih edilir. Bahçenize ekeceğiniz lavanta ile tıpkı lavanta bahçeleri gibi kartpostallık bir görüntü elde edebilir, yazın pencerenizi açtığınızda odanıza mis gibi lavanta kokusunun dolmasını sağlayabilirsiniz.

 

Yazın Sıcağını En Güzel Yansıtan Çiçek: Ateş(Salvia) Çiçeği

Kıpkırmızı görüntüsüyle ve sıcağa dayanıklı yapısıyla yaz aylarının vazgeçilmez çiçeği olan ateş çiçeği, bahçenize zarif ve canlı bir hava katar. Kırmızı renginden dolayı ateş çiçeği olarak adlandırılan salvia, kalp şeklini andıran yapraklarıyla dikkat çeker. Uzun ince olarak boylamasına büyüyen ateş çiçeğinin furman isimli türünü bahçenizde büyütebilirsiniz.

 

Sabah Kapanıp Akşam Açan Çiçek: Akşam Sefası

Adından da anlaşılacağı üzere akşam sefası, sabahları kapanıp akşama yakın saatlerde çiçeklerini açar. Borazan şeklini andıran çiçekleri genelde sarı, pembe ve beyaz tonlarında olur. Kimi durumlarda alacalı açan akşam sefası, uzunlamasına büyüyen bir bitki. Belli zamanlarda çiçeklerini döktükten sonra siyah tomurcuklu tohumlarını görebilirsiniz. Akşam sefası kurusa bile bir sonraki yaz etrafa saçılan tohumlardan tekrar kendi kendine büyüyebilir. Güneşi seven bir bitki olduğu için çiçeği, yetiştirme koşullarını dikkate alarak ekmelisiniz. Haftada 1-2 kere sulamayla akşam sefasının güzelliğine yaz boyu şahit olabilirsiniz.