Anadolu, doğal ve tarihi güzellikleri kadar zengin mutfağıyla da biliniyor. Osmanlı saray geleneğinin topluma yansımasının bir sonucu olarak sofralarda ihtişamlı lezzetler yer alıyor. Bugün gastronomi kültürümüzün temelini kendine özgü pişirme yöntemleriyle ana yemekler kadar sütlü ve şerbetli tatlılar da oluşturuyor. Bu tatlılar, bayram sofralarından kutlama yemeklerine kadar hayatın her anına eşlik ediyor. Türk mutfağı, bu geleneksel tatlı anlayışının yanı sıra modern tatlarla da damakları şenlendiriyor.
İstanbul'un kozmopolit yapısıyla gelişen pastane kültürü, çok eskilere dayanıyor. Pastaneler pötifur, makaron ve kremalı pastalarla mutfaklarımıza girmeden önce İstanbul'un sosyal ve kültürel yapısını şekillendiriyordu. Dilerseniz filmlere konu olan o yıllara geri dönerek pastane kültürünün oluşumunu ve bugün pastane deneyimi yaşayabileceğiniz İstanbul otellerini birlikte inceleyelim.
Tanzimat sonrasında yaşanan Batılılaşma hareketlerinin sonucu olarak ilk pastaneler Pera'da açıldı. İstanbul halkının gözdesi olan pastaneler giderek entelektüel bir buluşma alanı oldu. Orhan Veli, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Abidin Dino gibi entelektüel isimler için pastaneler buluşma mekanları haline geldi. Elbette bu pastanelerin vazgeçilmezliği ağırladıkları misafirler ile sınırlı değil. Osmanlı baklavalarına, sütlaçlarına ve lokumlarına alışkın halk için pastane ürünleri epey cezbedici oldu. İstanbul halkı; pastaneler sayesinde bisküvi, tart ve puding gibi daha önce hiç tadılmamış lezzetlerle buluştu. Pera ve Galata semtlerinde yoğunlaşan İstanbul pastanelerinde Paris'ten gelen kutularda çikolatalar, bonbonlar ve özel sipariş pastalar satılırdı. İştah kabartan renkli vitrinleri ile bu alafranga lezzetler, kısa süre içinde İstanbul'un diğer semtlerine de yayıldı.
Pastane kültürü elbette İstanbul'la sınırlı değil. Anadolu'da pastanelerin yayılmasının değişik hikayeleri ve geçmişi var. Karadeniz bölgesindeki pastane ve fırınların tarihi 1. Dünya Savaşı'na kadar uzanıyor. O dönem iş bulma amacıyla Hemşin, Çayeli ve Kemalpaşa'dan Rusya ve Polonya'ya göçenler; döndüklerinde bu kültürü beraberlerinde getirdi. Pasta ustaları şehir değiştirdikçe marifetleri de tüm Anadolu'ya yayılarak yerleşti.
Tahta kapılar ile açılan ve cam kavanozlarda akide şekerlerinin sergilendiği pastanelerin sayısı giderek azalıyor. Bu azalış, gelişen çağın ihtiyaçlarıyla doğan yeni sosyalleşme biçimine bağlanabilir. Bir dönem buluşma noktası olan pastanelerin yerini bugün kafeler ve yeni nesil kahve dükkanları alıyor. Üstelik küreselleşme ve modern hayatın bir sonucu olarak hayat daha akışkan ve hızlı olduğu için tıpkı yurt dışındaki benzerleri gibi bu dükkanların da "al götür" seçenekleri gittikçe popülerleşiyor. Yeni nesil toplanma alanlarını kafeler üzerinden değerlendirdiğimizde birçoğunun mobil çalışma alanlarına dönüştüğü görmek de mümkün oluyor. Yine de yeni nesil butik pastacılar ve İstanbul otelleri, bu köklü geleneği sürdürmekte kararlı gibi görünüyor. Pastane deneyimi yaşayabileceğiniz İstanbul otelleri, hâlâ eşi benzeri bulunmaz tatlara hayat vermeye devam ediyor.
Kahvenizi İtalya'da içmek ister misiniz? Elite World Hotels & Resorts bünyesinde hizmet veren Coffee Company, size bu deneyimi sunmaya hazır. Coffee Company, İtalyan kafelerini anımsatan dekorasyonu ile yoğun bir iş gününe ara vermenizi veya mobil ofisinizi kahve kokulu bir ortama taşımanızı sağlayabilir. Dilerseniz bu sıcak atmosferde ödüllü pasta şeflerinin elinden çıkan lezzetlerle pastane keyfini de deneyimleyebilirsiniz. Elite World İstanbul Taksim, Elite World Grand İstanbul Küçükyalı, Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres ve Elite World İstanbul Florya'yı ziyaret ederek günlük olarak hazırlanan Coffee Company tatlıları ile buluşabilirsiniz. Dilerseniz yaşadığınız bu tatlı deneyimi Coffee Company'nin el yapımı özel çikolataları ile sevdiklerinize de hediye edebilirsiniz.
Siz de Coffee Company ile pastane atmosferini yaşamak istiyorsanız detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için Elite World Hotels & Resorts'un resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.