BLOG

BLOG

SEYAHAT ETMEK İÇİN PARA BİRİKTİRMENİN 9 YOLU


Seyahat etmek, her insan için aynı derecede keyiflidir. Ancak bazılarımız bu keyfi bir lüks olarak görür; bazılarımız ise seyahat etmenin bir lüks değil ihtiyaç olduğunu düşünür. Haliyle de buna göre hareket eder. Ve böyle insanların her zaman seyahat etmek için ayıracağı bir bütçe olur. Ucuza seyahat etmek de elbette mümkündür ancak bundan önce, seyahat etmek için bir şeylerden fedakârlık ederek para biriktirmek gerektiğini unutmamak gerekir. Yani eğer bir servete sahip değilseniz... :) Peki seyahat etmek için nasıl para biriktirilir, nelere dikkat etmek gerekir? İşte sık sık seyahat etmeyi sizin için de mümkün kılacak bazı tüyolar.

ucuz_tatil

 
1. Küçük tasarruflar yapın 

 
Seyahat etmek için para biriktirmek, sandığınız kadar zor olmayabilir. Bazen küçük harcamalarınızdan vazgeçmeniz bile, ciddi bir tasarruftur. Ve siz bunu, ayın sonunda elinizde kalan paradan anlarsınız. Bir düşünsenize, gündelik hayatta ne kadar gereksiz para harcıyorsunuz? Sadece küçük harcamalarınızdan vazgeçerek bile bütçe tasarrufu yapmak mümkün. Öğle yemeğini evden götürmek, dışarıda yemek yerken su almamak gibi küçük tasarruflar, bütçeniz için oldukça yararlı olacaktır.

 
2. Seyahatleriniz için ayrı bir hesap oluşturun

 
Seyahat edeceğiniz zaman geldiğinde, bunun için bütçenizi ayarlamanız hiç de kolay olmayabilir. Bu nedenle, bunun hazırlığını önceden yapmalısınız. Nasıl ki maaş hesabınız, fatura hesabınız ayrıysa, seyahat için de ayrı bir hesabınız olsun. Bu sayede, seyahat için ayırdığınız parayı düzenli şekilde biriktirebilirsiniz. Hem de gereksiz harcamalar için seyahat paranızı tüketmiş olmazsınız. Ama tabii, açtığınız seyahat hesabını unutmanız ve seyahat dışında hiçbir harcama için ona dokunmamanız da oldukça önemli. 

 
3. Kağıt üzerinde plan yapın

Seyahatinizi kağıt üzerine dökmeniz hem sizi motive eder hem de bilinçli hareket etmenize yardımcı olur. Gitmek istediğiniz yeri, gideceğiniz tarihi ve bunun için gerekli bütçeyi not edin. Bu sayede para biriktirmenin ilk adımını atmış olacaksınız. Ayrıca bunu bir kere başardığınızda, bir dahakine daha motive bir şekilde kolayca para biriktirebileceksiniz. 

 
4. Bir kumbara edinin
 

Kumbara ile para biriktirmek, en eski para biriktirme yöntemlerinden biri olsa da hala çok etkili. Harcamalarınızdan artan para üstlerini ve metal paraları kumbaranıza atarak, zamanı geldiğinde seyahat bütçenize destek olması amacıyla kullanabilirsiniz. Ayrıca birlikte yaşadığınız insanları da evdeki bozuk para akışı konusunda kendi kumbaranıza yönlendirebilirsiniz. Kumbara konusunda, kolayca açılmayacak bir seçim yapmanız da oldukça önemli. Bu sayede kumbaranızda biriken parayı en basit ihtiyacınızda bile harcamamış olursunuz. 

 
5. Seyahat bloglarını takip edin

 
Güncel deneyimlerini paylaşan ve seyahat planları konusunda anlamlı tavsiyelerde bulunan birçok seyahat blogu var. Bu blogları takip ederek seyahat planlaması konusunda fikir edinebilirsiniz. Sonuçta para biriktirmek kadar, seyahat sırasında az bütçe kullanmak da önemli. 
 

6. Kredi kartı harcamalarınızı kontrol altına alın
 

Kredi kartı birçok kişi için gerçek bir baş belası olsa da, doğru kullanmayı bilen insanlar için bulunmaz bir nimettir. Eğer siz de sadece almak zorunda olduğunuz şeyler için kredi kartı kullanırsanız, avantaj sağlayan ya da mil biriktiren bankalarla çalışırsanız, kredi kartı sizin de bütçenize yardımcı olabilir. Siz de bu sayede daha rahat para biriktirebilirsiniz.

 
7. Toplu taşıma kullanın
 

Şahsi araçlar ve taksi, başta küçük harcamalar gibi görünse de bir ayın sonunda ciddi paralar ifade edebilir. Bu nedenle bütçe tasarrufu yapmak ve para biriktirmek istiyorsanız, bu tip harcamalara bir son vermelisiniz. En azından işe giderken toplu taşıma araçlarından yararlanmak, kısa mesafelerde de yürümek, hem sağlığınıza hem de bütçenize dost bir davranış olacaktır. 
 

8. Ucuz uçak bileti kovalayın


 
Farklı hava yolu firmaları, zaman zaman çeşitli indirimler yapabiliyor ya da online bilet satan web siteleri bazı yönlere çeşitli fırsatlar tanıyabiliyor. Eğer bunları takip ederseniz, belki de planladığınızdan çok daha erken seyahate çıkabilirsiniz! Hatta planladığınızdan başka bir yere! Yani seyahat etmek, aslında sanıldığı kadar zor ve maliyetli bir olay değil. Sadece ön yargılı olmamak ve seyahat avantajlarını takip etmek gerekiyor.

 
9. Hayal kurun ve hayallerinizi herkese anlatın!

Gitmek istediğiniz yerlerin hayalini kurun, çünkü siz hayal kurdukça zihniniz o hayali gerçekleştirmeye programlanacak. Hem de siz hayaliniz için adım atma isteğini kendinizde bulacaksınız. Bu kurduğunuz hayalleri ise herkese anlatın. Ne kadar fazla insana anlatırsanız o kadar gerçekleştirmek isteyeceksiniz. Sonrası mı? Sonrası bol bol gezmek! 

 
Şimdiden iyi yolculuklar! 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Dünyanın Göz Bebeği Ülkesi Finlandiya Hakkında 15 İlginç Bilgi

Türkiye'nin Sakin Tatil Rotaları

Evinizden Birkaç Günlüğüne Uzaklaşıp Kısa Tatil Yapabileceğiniz 10 Lokasyon

İstanbul'a Yakın Muhteşem Güzellikte 13 Tatil Yeri

Türkiye'nin En Gözde 10 Yaz Tatili Destinasyonu