BLOG

BLOG

EN SAĞLIKLI ŞEKER KAYNAKLARINDAN BİRİ OLAN HURMANIN BİLİNMEYEN FAYDALARI


Ramazan ayı ile özdeşleşmiş bir besin olan hurmanın besin değeri son derece yüksek. Bu lezzetli besin, folik asit ve proteinleri bünyesinde barındırıyor. Ayrıca kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, sodyum gibi mineraller bakımından da çok zengin. Meyve şekeri açısından da oldukça verimli olan ve bu nedenle diyetlerde sıkça yer alan hurmanın faydaları ise elbette bunlarla sınırlı değil. İşte, en sağlıklı şeker kaynaklarından biri olarak görülen hurmayı sadece Ramazan ayında değil, her mevsim tüketmemiz gerektiğinin kanıtı olan o faydalar!

 

İnsan Vücudunun Sağlıklı ve Zinde Kalabilmesini Sağlar

Hurma, zinde ve sağlıklı kalabilmemiz için gerekli olan 10'dan fazla elementi içeriyor. Öyle ki bilim insanları, insanın sadece hurma ve su ile yıllarca sağlıklı bir şekilde yaşayabileceğini iddia etmekte.


Hafızaya İyi Gelir

Hurmanın faydalarından bir diğeri de hafızaya iyi gelmesidir. Araştırmalar, hurmanın da içeriğinde bulunduğu bilinen beta karotenin, uzun süreli kullanımda hafızayı geliştirdiğini ortaya koymakta.
 

Ağrıları Azaltıcı Özelliği Vardır

Doğal bir magnezyum kaynağı olan hurmanın ağrıları hafiflettiği ve kas kasılmalarına iyi geldiği bilinmekte. Ayrıca serotonin salgılanmasını hızlandırarak stres kaynaklı baş ağrılarına da iyi gelebileceği düşünülmektedir.

 

Kemik Sağlığına Faydalıdır

Hurma, içeriğindeki zengin kalsiyum ile kemik sağlığına son derece faydalıdır. Özellikle kadınlarda oluşabilecek kemik erimesini önlemeye yardımcı olduğu düşünülmekte. Ayrıca, günde üç hurma tüketmenin günlük kalsiyum ihtiyacını karşıladığı da bilinmekte.

 

Sindirimi Kolaylaştırır

Hurma, lif oranı çok yüksek bir besindir. Öyle ki 100 gramında 3,5 gram lif bulunuyor. Bu özelliği sebebiyle midede şişerek tokluk hissini uzattığı bilinmektedir. Yüksek lif içeriği ise bağırsakları çalıştırarak kabızlık gibi problemlerin önüne geçilmesini sağlamakta.

 

Kalp Sağlığını Korur

Hurma, içeriğindeki zengin potasyum sayesinde kan basıncını dengeler ve kalp ritmini düzenler. Ayrıca kolesterol içermez ve güçlü bir antioksidandır. Tüm bu özellikler kalbi zararlı bakterilerden koruyarak damar tıkanıklığı riskinin azalmasını sağlar.
 

Kansızlığı Önler

Hurma, yüksek demir içeriğine sahiptir. Düzenli tüketildiğinde demir eksikliği olan kişilerde hemoglobin sentezini artırır. Bu etkisi sebebiyle kansızlık riskini azaltmakta etkili bir yardımcıdır. Ayrıca, içeriğindeki B2 ve B3 vitamini sayesinde kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırmakta.

 

Bağışıklığı Destekler

Hurma; içeriğindeki antioksidan, selenyum ve C vitamini ile bağışıklığı destekler. Vücudu zararlı bakterilerden ve mikroplardan arındırır. Hurmanın bünyesinde barındırdığı magnezyum minerali ise vücutta oluşabilecek enfeksiyonların oranını azaltmaktadır.

 

Sinir Sistemi İçin Faydalıdır

Araştırmalar, B6 vitaminin sinirleri güçlendirdiğini gösteriyor. Hurma da içeriğindeki B6 ve B1 vitaminleri ile strese karşı savunma geliştirerek sinir sistemi sağlığını destekliyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: