BLOG

BLOG

2016 DİJİTAL PAZARLAMA TRENDLERİ


2016 yaratıcılıkla müşteri verisinin birleştiği bir yıl olacak ve yakın dönem dijital pazarlama trendlerinden bahsetmenin tam zamanı.

Bu yıl markaların ilgi uyandıran içerikler üreteceğini ve bu içerikleri Google, Youtube, Facebook, Twitter, Linkedin, bloglar ve mobil uygulamalarla hedef kitleye ölçeklenebilir şekilde ulaştırdığını göreceğiz. Ancak, bu kanallardaki fırsatları kullanırken pazarlamayı da basit düşünmemiz gerekiyor. Bizim için gerçekten önemli olan şey müşteri ve hedef kitledir. Odağımız bu olmalıdır.

İçerik pazarlama krallığını sürdürecek Düşünün, bir marka tüm iletişiminde ‘’Beni al, onu alma, ben indirimdeyim!’’ diye bağırıyor. Bu olay bir süre sonra size itici gelmeye ve o marka gözünüzde itibar ve otorite kaybetmeye başlamaz mı? Kendi marka iletişiminizi de böyle düşünün: İster sosyal medya kanallarınızdan ister web sitenizden olsun, siz de her dakika ‘’Beni al, ben indirimdeyim!’’ diye kampanya ve satış iletişimi yapmamalısınız.

 

Peki, nasıl yapacaksınız?

Bunun için müşterileriniz ve hedef kitleniz için metin, görsel ve videodan oluşan sürdürülebilir bir içerik stratejisi oluşturun. Amacınız blog ve sosyal medya kanallarınız aracılığı ile doğru zamanda, doğru kişiye, doğru iletişimi yapmak olmalı. Ürettiğiniz değerli içerikleriniz için bir pazarlama bütçesi oluşturun ve en etkili kanallarınız aracılığı ile reklamını yaparak bu süreci tekrarlayın. Kısacası süreçlerimiz Strateji Oluşturma, Planlama, İçerik Üretimi, Yayın, Reklam, Ölçümleme ve Tekrarla şeklinde olmalı.

 

Müşteri verisi, CRM ve ölçümleme modern pazarlamanın beyni ve kalbi olacak

Modern pazarlama dünyasında ister müşteri verisi olsun, ister web sitesi ziyaretçi verisi, bu veriler bizim için altından değerli. Bu veri, müşteri davranışını tek ekrandan takip ederek ölçmenizi sağlayacak. Markaların müşterilerine kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri ve taktikleri oluşturmasına yardımcı olacak. Bu nedenle CRM, pazarlama otomasyonu, Google Analytics gibi platformları bir an önce kullanmaya başlayın.

 

Sosyal medyasız bir dünya düşünülemez

Facebook dünyada ve ülkemizde en fazla kullanılan sosyal ağ. Bunu sırasıyla Twitter, Instagram ve LinkedIn takip ediyor. Ayrıca bir video platformu olsa da ülkemizde Youtube kullanımı oldukça yüksek. Bu yüzden içerik stratejimizde mutlaka video olmalı. Bu sosyal ağlarda herhangi bir varlığınız yoksa kısa sürede unutulup gideceksiniz. Bir an önce kolları sıvayıp bir sosyal medya stratejisi oluşturun. Bu platformlarda müşterileriniz için doğru içerik stratejisi ile doğru zamanda, doğru kişiye ulaşın. Onları iyi dinleyin, sorularına cevap verin, fikirlerini önemseyin ve saygılı davranın. Merak etmeyin, yapmış olduğunuz yüksek etkileşimden dolayı talep toplama ve satış yapma şansı da yakalayacaksınız.

 

Google olmadan asla!

Google’sız dünya mı? Üzgünüm ama henüz çok erken. Google’da her gün 3,5 milyar arama yapılıyor. Bu aramalar arasında sizin ürün ve hizmetiniz de binlerce, hatta yüz binlerce kez aranıyor. Google Adwords reklamları aracılığıyla müşterileriniz ve hedef kitlenize kolayca ulaşın. Kendinizi unutturmayın. Google’ın birçok reklam aracı ile (arama ağı, görüntülü reklam ağı, remarketing, alışveriş kampanyaları ve mobil reklamlar) yöneteceğiniz direk satış ve pazarlama kampanyaları 2016 stratejinizin ayrılmaz parçası olsun. Mobil ve lokasyon bazlı reklamların önemi gittikçe artıyor. 2015 yılında mobil cihazlar ile yapılan aramalar PC’den yapılan aramaları geçti. Bu nedenle mobil reklam yatırımlarınızı arttırmaya ve mobil kullanıcıları nokta atışıyla hedefleyip markanızla etkileşime geçirmeye devam etmelisiniz. Beaconlar gibi lokasyon bazlı pazarlama teknolojileri çok daha sık kullanılmaya başlayacak. Bu yüzden bir an önce beacon sağlayıcıları ile temasa geçin ve pazarlama stratejinize entegrasyonunu planlayın.

 

Gerçek değer çalışanlarınızdır

Kuvvetli ve sürdürülebilir bir marka olmak için marka elçilerinin; yani çalışanlarınızın samimi, güvenilir, markaya kendini adamış ve özgün olması gerekiyor. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, tüketicilerin %60’ı güvenmedikleri markalardan hizmet ya da ürün satın almıyor, %68’i de güvendikleri markaları arkadaşlarına tavsiye ediyor. 2016’da akıllı markalar, çalışanların temsil ettikleri markaya önem vermesini sağlayacak. Aynı zamanda müşteri ve hedef kitleyle hem samimi hem güvene dayalı bir diyalog kurmalarını teşvik edecek. Çalışanlarınız bunu sağlamak için marka içerik stratejisini tamamlayan alakalı içeriklerden oluşan bir havuz oluşturabilir, içerik fikirlerini bu havuzda toplayabilir ve paylaşımlarını da havuzdan yapabilirler. Haftalık ekip toplantılarınızda bunu öne çıkararak şirket kültürünüzün bir parçası haline getirin.

Erdal Bezaroğlu