BLOG

BLOG

LEZZETİNE DOYUM OLMAYAN PİZZANIN HİKAYESİ


Günümüzde 7’den 70’e herkesin severek yediği pizzanın tarihi 1889 yılına dayanıyor. Normalde fakir İtalyan halkının Mozzarella peynirinden ve domatesten yaptığı pizza, Kraliçe Margaherita’nın yemesi ile ünlenerek zengin sofralarının da vazgeçilmezlerinden oluyor. Daha sonrasında fesleğen ve sarımsak gibi baharat ve soslarının da eklendiği pizza, Amerika’ya yerleşen İtalyanlar sayesinde farklı milletler tarafından da tanınmaya başlıyor. Pizzanın tüm dünyaya yayılmasını ise Amerikalıların girişimleri sayesinde oluyor.

O dönemlerde İtalya’da sadece Mozzarella ve domates ile yapılan pizza, daha sonrasında günümüzde kullanılan malzemeler eşliğinde farklı tatlar ile sunulmaya başlandı. Amerika’nın dışına da kısa sürede yayılan pizza, her damak tadına uyan lezzeti ile her yaştan tüketicinin beğenisini kazanıyor.

 

Her Damak Tadına Göre Farklı Pizza Çeşidi

 

Özellikle ABD ve İtal'ya meşhur olan ve damak zevklerine göre farklı tatlara sahip olan pizzanın onlarca çeşidi bulunuyor. Sayıları her geçen gün artan pizza restoranlarında hazır olarak sunulan tariflere ek olarak sadece yemek istediğiniz malzemelerin bulunduğu pizzaları da tercih edebilirsiniz.

 

Vejetaryen Pizza

Tercihini sebzelerden yana yapan tüketiciler için özel olarak yapılan vejetaryen pizzada genel olarak biber, mantar, domates, kaşar, Mozzarella, zeytin, soğan ve mısır gibi malzemeler kullanılıyor. Pizzanızın içerisine bu malzemelerden sevmedikleriniz varsa eklettirmeyebilir ya da sevdiklerinizi bolca ilave ettirebilirsiniz. Et yemeyen kişilerin sıklıkla tercih ettiği vejetaryen pizza, diğer çeşitlere göre daha az kalori içeriyor.

 

New York Pizza

Çocuklar tarafından çok sevilen New York pizza çeşidi ise daha çok sade lezzetlerden hoşlanan kişilere hitap ediyor. İnce hamur üzerine domates, kaşar ve soğan gibi malzemelerden yapılan pizza, hafif olup sindirimi de kolaydır. Bu pizza çeşidinin koyun kıyması eklenerek yapılanı da bulunuyor. Damak tadınıza göre seçiminizi yapabilirsiniz.

 

Neapolitan Pizza

Pizza çeşitleri arasında en çok sevilenlerden olan Neapolitan pizza, bol kullanılan farklı malzemeleri sayesinde her damak zevkine hitap ediyor. Sucuk, salam, domates, soğan, mantar, zeytin, mısır, kaşar peyniri, sosis ve yumurta gibi malzemelerin kullanıldığı pizza çeşidi, yoğun tatlardan hoşlanan tüketicilerin beklentilerini karşılıyor.

 

Sicilya Pizza

Peyniri çok seven tüketicilere hitap eden Sicilya pizzanın içerisinde Mozzarella, Çeddar peyniri, Parmesan peyniri, Gorgonzola peyniri, kurutulmuş domates ve çeşitli baharatlar bulunuyor. Eriyerek birbirine karışan peynirlerin üzerine eklenen kurutulmuş domatesin yarattığı enfes tadı çok beğeneceğinize emin olabilirsiniz. Sicilya pizzanın püf noktası ise ince hamuru oluyor. İnce hamur sayesinde peynirlerin tadını daha iyi alabilirsiniz.

 

Chicago Pizza

Diğer pizzalara göre daha farklı bir yapıma sahip olan Chicago pizza çeşidi, daha kalın, kenarları yüksek ve dolgulu olacak şekilde yapılıyor. İçerisine genelde domates ve peynir eklenen pizzaya, kat kat bir görünüm kazandırılıyor. İçerisine isteğinize göre farklı malzemeler de ekleyebileceğiniz Chicago pizzanın hamuru da daha kalın oluyor.

 

Margaherita Pizza

Kraliçe Margaherita’nın da ismini taşıyan pizza çeşidi, ilk yapılan pizza olup içerisinde domates, Mozzarella ve fesleğen bulunuyor. İtalyan halkının çok sevdiği bu çeşit, yoksulluk ve savaş döneminde İtalyan kadınların hamurun üzerine ellerinde bulunan malzemeleri eklemeleri ile ortaya çıkıyor.

 

Ton Balıklı Pizza

Deniz ürünlerini sevenlerin damak tadına hitap eden ton balıklı pizza, sadeliği ve hafifliği ile özellikle diyet yapan ya da kilo kontrolü sağlayan kişilerin tercihi oluyor. Bu pizza çeşidinin içerisinde genel olarak ton balığı, mısır, soğan, kaşar peyniri, fesleğen ve kekik bulunuyor.

 

Türk Usulü Pizza Çeşitleri

Türkiye’de de oldukça sıkça yenilen ve çok sevilen pizzanın Türk damak tadına uygun çeşitleri de bulunuyor. Özellikle Kayseri yöresinde bolca bulunan pastırma, pizzada kullanılarak farklı bir lezzet elde ediliyor. Baharatı ve pastırması bol olan bu pizza çeşidini tadarak damak tadınızı şaşırtabilirsiniz. Türk usulü bir diğer pizza çeşidi ise köfteli pizza oluyor. Türk mutfağının etkin özelliklerini taşıyan köfteli pizzayı beğeneceğinize emin olabilirsiniz.

 

Muhteşem Pizzanın Püf Noktaları

Pizzanın en önemli püf noktası hamuru ve pişirme yöntemi oluyor. Kişilerin damak tadına göre pizza hamuru değişen bir kavram olsa da pizza ustaları hamurun olabildiğince ince açılmasını öneriyor. Hamurdan çok malzemelere yoğunluk vererek daha lezzetli bir pizza elde edilebileceği düşünülüyor. Pizzanın hamuru kadar pişirmesi de oldukça önemli bir yere sahiptir.

Tüm malzemeler eklendikten sonra fırın aşamasında olan pizzanın fırının üst tarafına olabildiğince yakın olması gerekiyor. Bu sayede malzemelerin hamurla eş zamanda pişmesi sağlanıyor. Pizzayı, sadece baharat ya da ketçap, mayonez, Ranch sos veya hardal gibi soslar eşliğinde de yiyebilirsiniz.

 

Türk Mutfağıyla İtalyan Mutfağının Sentezi Özel Bir Tarif

Malzemeler

130 gr Un,

60 gr Zeytinyağı

4 gr Yaş Maya

5 gr Toz Şeker

5 gr Sofra Tuzu

60 gr Pizza Domates Sosu

200 gr Mozeralla Peyniri Rendesi

35 gr Parmesan Peynir Rendesi

100 gr Kalamata Siyah ve Yeşil Zeytin

100 gr Dana Kavurma

60 gr Kırmızı Soğan, 35 gr Kurutulmuş Domates

5 gr Taze Fesleğen Yaprakları

40 gr Taze Roka Yaprakları

35 gr Kiraz Domates

Hazırlanışı

Mayayı ufalayarak büyük bir kapta un ile karıştıralım. Yarım su bardağı kadar ılık su, yağ, şeker ve tuzu ekleyerek, hamur haline getirdiğimiz malzemeleri yoğurmaya başlayalım. Hamur, ele yapışmayacak kıvama gelince, pürüzsüz bir yüzey elde etmiş olacaksınız. Hamurun üzerini bir bezle örterek, oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin. Daha sonra pizza hamurunu açıp, malzemeleri arzunuza göre hamurun üzerine serpiştirip mozzarella peynirini de ekleyip 225 derece sıcaklıktaki fırında 15 dakika pişirin. Piştikten sonra pizzayı rulo şekline getirip servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun… Bu lezzeti yerinde tatmak isterseniz sizi Elite World İstanbul Florya’daki L’oliva Italian & Mediterranean Cuisine’e bekleriz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul’da Görülmeye Değer 10 Alternatif Müze

İstanbul’un Simgesi Galata Kulesi’nin Hikayesi

İstanbul’da Yenilebilecek Geleneksel Yemekler

İstanbul’da Baklava Yapan En İyi 7 Mekân

İstanbul’da Hamburger Yapan En İyi 7 Mekân