BLOG

BLOG

HER GÜN BİR FİNCAN KAHVE İÇMENİZ İÇİN 9 NEDEN


Kahvenin tek yararı sabah kalktığımızda uykumuzu açması değildir. Fazla miktarda tüketilmesi ile ortaya çıkan problemleri bir kenara bırakırsak, kahve oldukça yararlı bir içecektir. Antioksidan özelliği ve karaciğer rahatsızlıkları, kanser, parkinson gibi hastalık risklerini azaltması onun en güzel yanlarındandır. Her gün bir fincan kahve içmeniz için nedenlerimiz bunlarla da sınırlı değil. İşte güne güzel bir kahve ile başlamak için sayısız neden.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Farklı Kahve Tarifleri

Kilo vermeye yardımcı oluyor

kahve

Araştırmalar kahvenin yağ yakımında bir destekleyici olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü kahvenin içeriğindeki kafein, yağ yakımını destekliyor ve metabolizmayı hızlandırıyor.

Parkinson hastalığını önlüyor

Parkinson, tıpkı alzheimer gibi çok fazla rastlanan nörodejeneratif bir hastalıktır. Beyinde bulunan ve dopamin üreten nöronlar ölerek parkinson hastalığına sebebiyet vermektedir. Ve herhangi bir tedavisi yoktur. Fakat tabii ki önleyiciler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi kahve içmektir. Araştırmalar, kahve tüketmenin parkinson hastalığına yakalanma riskini %32-60 değerleri arasında azalttığını gösteriyor.

Şeker hastalığı riskini düşürüyor

Günümüzde milyonlarca şeker hastası insan vardır. Şeker hastalığı, insülin üretilememesi ve insüline direnç kazanılması ile kan şekerinin yüksek olmasıdır. Yapılan araştırmalar ise kahvenin şeker hastalığının önünde büyük bir engel olduğunu gösteriyor. Araştırmalar %23-67 arası daha düşük ihtimalle, kahve içen insanların şeker hastalığına yakalandığı sonucunu ortaya koyuyor.

Konsantrasyonu artırıyor
 

kahve_fayda

Kahve, içeriğindeki kafein ile konsantrasyonu arttırıyor, karar vermedeki güçlükleri ortadan kaldırıyor. İngiltere'de yapılan araştırmalar, günde bir kahve fincan içen kadınların konsantrasyon ve verimliliklerinin, içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla yüksek olduğunu gösteriyor.

Stresi düşürüyor

Kahve çekirdeğini koklamak, stres seviyenizi düşürüyor. Seul Ulusal Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar ise bu durumu destekler nitelikte. Uyku problemi çeken fareler üzerinde yapılan deneyde, farelere kahve çekirdeği koklatılıyor. Ve bir süre sonra farelerde strese bağlı olarak oluşan proteinde değişim yaşandığı gözlemleniyor.

Alzheimer riskini azaltıyor

Alzheimer, dünya çapında oldukça fazla rastlanan nörodejenaratif bir hastalıktır ve bilinen bir tedavisi yoktur. Fakat önleyici birçok yöntem bulunmaktadır. Bunların arasında sağlıklı beslenmek ve kahve tüketmek önemli yer edinmektedir. Yapılan araştırmalar, kahve tüketen insanların alzheimer hastalığına yakalanma riskinin %65 değerinde düşürdüğünü gösteriyor.

Cilt kanserine yakalanma riskini düşürüyor

Brigham Women's Hospital ve Harvard ile 20 yıl boyunca ortak bir şekilde yürütülen araştırmalara tam tamına 112.897 erkek ve kadın katıldı. Bu araştırma süresince kahve içenlerin içmeyenlere göre cilt kanserine yakalanma ihtimalinin daha düşük olduğu net bir şekilde ortaya konuldu.

Depresyonu azaltır

kahve_depresyon

Depresyon, kişinin yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkiler. Ve günümüzde bu durum yaygın bir şekilde yaşanmaktadır. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma ise günde 4 adet kahve içen kadınların depresyon seviyelerinin %20 civarında azalacağını göstermiştir.

Karaciğere iyi geliyor

Karaciğer vücudumuz için çok ama çok önemli bir organdır. Hepatit ve karaciğer yağlanması gibi birçok hastalık, karaciğere zarar vererek işlevini yerine getirmesini engelleyebilir. Bunların sonucunda ise karaciğer, yara dokusu ile kaplanır ve siroz meydana gelir. Araştırmalar, düzenli olarak kahve içenlerin siroz hastalığına yakalanma riskinin %80 civarında azaldığını gösteriyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: