BLOG

BLOG

BİR GİRİŞİMCİNİN MUTLAKA SAHİP OLMASI GEREKEN 12 ÖZELLİK


Eğer bir girişimcilik macerası içindeyseniz, girişimin kaderini siz belirliyorsunuz demektir. Ve bu noktada teknik yeteneklerden çok daha önemli bir şey var; kişisel özellikler. İşte her girişimcinin mutlaka sahip olması gereken 12 özellik.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Başarılı İnsanların Ortak Özellikleri

Motivasyonunu kendi başına yaratabilmek

Girişimci olmak bir yerlerde maaşlı çalışmaya benzemiyor.  Yani maaşlı olarak çalışırken düşünmediğiniz birçok şeyi, girişimciyken düşünmek zorunda kalıyorsunuz. Bu yüzden bu kadar dert ile uğraşırken kendi motivasyon kaynağınızı bulabilmeniz çok önemli. Bu motivasyon kaynağı ilk başta para olmazsa ne mutlu! Çünkü başarılı olmak zaten parayı getirecektir.

 

Finansal konularda yeteri kadar bilgili olabilmek

Fikriniz çok iyi olabilir, çok iyi iş yapıyor olabilirsiniz, tutkunuz vardır, motivasyonunuz yüksektir... Her şeyi dört dörtlük yapmışsınızdır da hizmetinizin ücretinizi belirlememişsinizdir veya sektördeki eşiklerden haberdar değilsinizdir. Evet, bir işin başarılı olması insanı mutlu eder fakat bir yerde de para büyük motivasyon kaynağıdır. Bu gibi sebeplerden dolayı birçok girişim kaybolup gider. Bu yüzden finansal konular üzerinde olabildiğince fikir sahibi olmaya çalışın.

 

Alternatiflere sahip olabilmek

Girişim yol almış giderken elbette kırılma noktaları olacaktır. Bu kırılma noktalarında işin bittiğini zannetmeyerek her zaman B planına sahip olabilmek oldukça önemlidir. Planlama konusundaki esnekliğin temelini ileri görüşlülük oluşturur.

 

Yaratıcı olabilmek

Girişimci, ihtiyacı görmesinin yanı sıra ihtiyaç yaratmayı da bilmelidir. Eşsiz fikirler, girişimcileri hem maddi hem de manevi olarak hayal edemeyeceği yerlere getirebilirler.

 

Kendine güvenebilmek

Risk almanın kaynağı özgüvendir. Ve birçok insan, özgüvene sahip olmadığı için risk alamaz. Sürekli tereddütler içerisinde boğulur gider. Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi teknik beceriler ve donanımlardır. Bu yüzden sahneye çıkana kadar eksik olduğunu düşündüğünüz ne yanınız varsa onları kısa bir zaman içerisinde tamamlayın. Özgüven kendiliğinden gelecektir!

 

Açık görüşlü olabilmek

Girişimcinin her zaman, kaçırdığı bir nokta olabilir. Bu yüzden ekip arkadaşlarınızdan veya iletişimde olduğunuz insanlardan gelecek fikirlere açık olmanız gerekmektedir. Açık görüşlülük, zıt fikirlerden kazanımlar elde edebilmektir.

 

İyi bir yönetici olabilmek

Girişimci, yalnızdır.  Fakat bu yalnızlığı fiziksel olarak algılamamak gerekir. Çünkü mutlaka ekip arkadaşları olacaktır. Bu yüzden ekip arasındaki koordinasyonu iyi sağlamalı, ekip içi iletişimi kuvvetli olmalıdır. Şirket içindeki statü basamakları belli olmalıdır. Aksi takdirde ekip içi iletişim yanlış yerlere gidebilir. Lider ruhlu olabilmek, ekibi hem mutlu edebilmeyi hem de çalıştırabilmeyi gerektirir.

 

Zamanı verimli kullanabilmek

Bir işi saatlerce yapmak, o işi en iyi şekilde yaptığınız anlamına gelmiyor. Bu yüzden bir girişimcinin sahip olması gereken en önemli özelliklerden bir tanesi de zamanı verimli kullanabilmektir. Zaman yönetimi üzerine ünlü girişimcilerin birçok kitabı bulunmakta. Eğer bunu kendiniz halledemiyorsanız, deneyimli kişilerin bilgilerine güvenin. 

 

Hızlı aksiyon alabilmek

Gereksiz ayrıntılarda boğulmamak, girişimcilik ruh halinde oldukça önemlidir. Bir fikrin risklerini ve artılarını göz önünde bulundurduktan sonra hızlı aksiyon alınması gerekir. Ne de olsa atalarımızın dediği gibi; nerede hareket orada bereket!

 

Bilgiye aç olabilmek

Her sektör durmaksızın yeni dinamiklere sahip olmaya başlar. Bundan dolayı sürekli olarak yeni bir şeyler öğrenmek zorundasınızdır. Sürekli yeni bir şeyler öğrenmek girişiminizi algı olarak bir adım öne taşırken, rakiplerinizden önde olmayı sağlar.

 

İleriyi görebilmek 

Bir girişimcinin olmazsa olmazlarından bir tanesi de ileri görüşlü olmasıdır. Çünkü girişimcilik, kararlı ve hırslı olmanın yanı sıra ileri görüşlü olmayı da gerektirir. Kimsenin görmediği görmek, açıkların farkına varmak, yapılan girişimin başarılı olup olmayacağı bilmek ve dahası... İleri görüşlü olmak tek başına ve doğuştan gelen bir yetenek değil tabii ki... İleri görüşlülükte başarılı olmanın püf noktası, trendleri takip etmek ve içinde bulunan sektörden haberdar olabilmekte yatıyor.

 

Kendi özelliklerinin farkına varabilmek

Hem insan olarak hem de girişimci olarak kendini bilmek oldukça önemlidir. Girişimcinin kendini bilmesi, gereği olmayan noktalarda zaman harcamasının önüne geçer. Bu şekilde artılarının farkında olur ve daha hızlı yol alabilir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: