BLOG

BLOG

SAUNA KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?


Sauna

Sauna günümüzde birçok yerleşim yerinde, spor kompleksinde, hamamda ve otelde sunulan olanaklardan bir tanesidir. Sauna tıpkı SPA kültürü gibi binlerce yıllık geçmişe sahiptir. Finlandiya'nın geleneksel Fin hamamı olarak da bilinen Sauna; terleyerek toksin atılımını hızlandırmak, cilde fayda sağlamak, stresi engellemek, kasları rahatlatmak, uykuyu iyileştirmek, kalori yakımını desteklemek gibi birçok faydaya sahiptir. Fakat sauna kullanırken mutlaka uyulması ve dikkat edilmesi gereken durumlar bulunmaktadır. İşte sauna kullanırken mutlaka dikkat edilmesi gerekenler.

 

Sauna kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sauna toplu kullanım alanıdır ve vücudun standardı değildir. Bu yüzden saunaya giren kişilerin bu durumları göz önünde bulundurmaları ve sağlıklı bir bünyeye sahip olmaları oldukça önemlidir. Bu doğrultuda saunada dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Aşırı sauna kullanımı oldukça tehlikelidir. Her saunanın kendine özel talimatları bulunabilir. Bu doğrultuda talimatlar dikkat ile okunmalıdır.
  • Gözeneklerin açılması için saunadan önce duş alınmalı ve iyi bir şekilde kurulanmalıdır.
  • Saunaya plastik malzemeler ile girilmemelidir.
  • Sauna esnasındaki oluşacak tuz ve su kaybını önlemek için makul oranlarda su ve tuzlu gıdalar tüketilmelidir.
  • Saunaya ağır ve aşırı yemekler yiyerek girilmemelidir. Yemek ve sauna arasında minimum 2 saat bırakılmalıdır.
  • Enfeksiyon riskine karşın; kesiği, açık yarası ve enfeksiyon riski bulunanlar sauna kullanmamalıdır.
  • Yüksek tansiyon, sara, şeker, kalp rahatsızlıkları ve astım gibi kronik rahatsızlıklara sahip olan kişiler ve hamileler doktor onayıyla sauna kullanmalıdır.
  • Sauna metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Bu yüzden uyarıcı ve antibiyotik ilaçlar alındığında saunaya girilmemelidir.
  • Saunaya kesinlikle alkollü bir şekilde girilmemelidir.
  • Kronik depresyona ve ruh sağlığı problemlerine sahip olan kişiler saunayı doktor onayıyla kullanmalıdır.
  • Saunaya girmeden önce tüm aksesuarlar çıkartılmalıdır. Saat, mücevherat, kontakt lens, gözlük ve giysi gibi eşyalar yüksek ısıda bozulabilir; vücuda zarar ve rahatsızlık hissi verebilir.
  • Saunada otururken hijyenik olması açısından alta bir havlu serilmelidir.
  • Kullanım talimatları okunarak kalınabilecek minimum ve maksimum süre öğrenilmelidir. Kendiliğinden terleme başladıktan kısa bir süre sonra saunadan çıkılabilir. Ortalama süre 5 ile 15 dakika arasıdır. 5 dakikadan az kalmak bir fayda sağlayamayacağı gibi 15 dakikadan fazla kalmak bazı zararlara neden olabilir.  
  • Ortalama 10 dakikalık periyotlar ile sauna iki kez kullanılabilir. Örneğin 10 dakika kalınır, daha sonra dışarı çıkarak duş alınır veya havuza girilir. Bu şekilde vücut serinletilir. Biraz uzanarak vücut ısısının düşmesi sağlanır ve tekrardan saunaya girilir. Bu sefer kepçe ile su kızgın soba taşlarına dökülerek nem arttırılır.
  • Kullanım esnasında uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalıdır.
  • Saunadan çıktıktan sonra 20 dakika istirahat etmek oldukça önemlidir. Bu sayede vücut normal ısısına döner. Daha sonrasında önce sıcak su ile sabunlanılır ve daha sonra soğuk su ile durulanılır. Vücut tam anlamıyla soğuduktan sonra kurulanmalı ve giyinilmelidir.
  • Sauna sonrasında tuz ve su kaybının giderilmesi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda meyve suyu, su ve atıştırmalık bir şeyler tüketilebilir.
  • Sauna ortalama sıcaklığı 75-85 C'dir. Herhangi bir soruna sebebiyet vermemek için sauna derecesi yer yer kontrol edilmelidir.

 

Sağlıklı ve güzel kalmanın doğal yolu: Elite World Grand Sapanca // Fit Life SPA & Welness

Elite World Sapanca Fit life SPA

Tüm misafirlerimize ilham kaynağı olarak; yaşadıkları hayata dair derin bir farkındalık kazanmalarını sağlamayı ve kişisel bakımı bir yaşam tarzı haline dönüştürmeyi amaçlıyoruz. İster yoğun temponuz dolayısıyla süper hızlı bir cilt ve vücut bakımını tercih edin, ister doğanın huzurlu kollarında yenilenmek ya da dinlenmek isteyin... Doğa ile öz farkındalık arasındaki ortak ilişkiden yola çıkarak yıl boyu gerek kapalı alanda gerekse açık alanda iddialı ve ilham verici antrenman programları sunuyoruz. Misafirlerimizi şehir hayatının stresli ortamından uzaklaşıp doğanın sakinliğiyle kucaklaşmaya davet ediyoruz. Aldığınız her nefeste sağlık ve zindeliği içinize çekerken, verdiğiniz her nefeste ise hayatın bir kirletici unsurundan daha kurtulmanıza yardımcı olmayı hedefliyoruz. SPA, sauna ve konaklama ayrıcalıkları hakkında bilgi almak için tıklayın: Elite World Grand Sapanca

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: