BLOG

BLOG

PARA BİRİKTİRMEK İSTEYENLERİN MUTLAKA YAPMASI GEREKEN 10 ŞEY


para biriktirmek

İçinde bulunduğumuz tüketim çağı ile birlikte bırakın para biriktirmeyi, var olan paramızı bile sistemli harcayamıyoruz. Fakat paranın sahibi biz olduğumuz için kontrol de bizim elimizde. Yani hızlı ve kolay bir şekilde para biriktirmek mümkün. İşte hayatınızda yapacağınız küçük değişiklikler ile para biriktirmenin yolları…

 

Borçlardan kurtulun!

Para biriktirmeye başlamanın ilk ve en önemli adımı, borçlardan kurtulmaktır. Bir yandan para biriktirirken bir yandan borcu tutmak, sadece faiz ödemenize neden olur. Bu durum büyük bir motivasyon kaybıdır.

 

İhtiyacınız kadar satın almaya özen gösterin

Bunun için mutlaka bir ihtiyaç listesi yapın. Bu ihtiyaç listeleri sezonluk, aylık ve haftalık olabilirler. Var olan ihtiyaçlarınızı bilmeniz paranızı sistemli bir şekilde harcamanıza ve önemsiz şeylere para harcamayarak para biriktirmenize olanak sağlayacaktır.

 

Kendinize sorular sorun

İşte oldukça önemli bir nokta! Bir şey satın alırken kendinize her zaman şu soruyu sorun: ‘’Buna gerçekten ihtiyacım var mı?’’ Bu şekilde gereksiz harcamaların önüne geçerek para biriktirebileceksiniz.

 

Kredi kartlarınızı kapatın

İnsan ancak cebinden para çıktığı zaman paranın değerini anlar. Yani kredi kartı ile harcama yaparken para elimizde olmadığı için rahatlıkla harcama yapabiliriz. Fakat iş, aylık kredi kartı ödemesine geldiği zaman sadece asgari tutarı ödeyebiliriz. Bu yüzden, faiz ödemeyeceğiniz bir harcama sisteminiz olsun. 

 

Tasarruf yapın, paranızın uçup gittiği şeylere müdahale edin

Mesela ev içinde gereksiz ışıkları kapatın, internet kotanız hızlı bitiyorsa film indirmeyin. Evde bulunan bir musluğunuz bozuksa ve fatura size tamirden daha fazla para kaybettiriyorsa acilen musluğunuzu tamir edin veya ettirin. Pencerelerde bulunan hava delikleri doğal gaz faturanızı etkiliyorsa pencerelere kenarlık çekin. 

 

En kısa zamanda bir kumbara satın alın

Bu fikir size çocukça gelebilir. Fakat konu para biriktirme olduğu zaman bu eylemin en belirgin sembolü kumbaradır. Çocukken kumbaranızın içine para attığınız zaman hissettiğiniz o hazzı hatırlayın. Mükemmeldi değil mi? O hazzı neden tekrardan yaşamayasınız ki? Kendinize şeffaf bir kumbara alın ve bir kâğıda hayalinizi yazarak kumbaranıza yapıştırın. Bu teşvik edici yöntem ile para biriktirmeye tekrardan başlayacaksınız.

 

Kendinize hedefler koyun

Para biriktirirken kendinize bir hedef koymanız büyük bir motivasyon kaynağıdır. Bir ev satın almak ya da o çok sevdiğiniz ülkeye mi gitmek istiyorsunuz? Bunun için ne kadar para biriktirmelisiniz? Ne kadar zamanınız var? Tüm bunları bilmek kolay bir şekilde para biriktirmenizi sağlayacak.

 

Paranızı çoğaltmanın yollarını arayın

Evet, para biriktirmek mükemmel bir şey. Fakat paranın değerlenmesi çok daha önemli. Bu yüzden paranın değerlenmesi ve çoğalması için birtakım yollar arayın. Örneğin ilgi alanlarınızla ilgili bir uğraş edinerek bunu paraya çevirebilirsiniz veya birikiminizi faizli bir hesaba yatırabilirsiniz.

 

Kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın

Para biriktirmek, yüksek bir motivasyon ister. Şeffaf bir kumbara satın alabilirsiniz, üzerine hayallerinizi yazabilirsiniz. Fakat bazı zamanlarda elle tutulur bir motivasyona ihtiyacınız vardır. Bu yüzden çok sık olmayacak şekilde, keyfinizi yerine getirecek ve motivasyonunuzu artıracak harcamalar yapabilirsiniz.

 

Elinizde olan şeylerin kıymetini bilin

Sahip olduğunuz maddi ve manevi şeylerin kıymetini bilin. Sahip olma dürtüsü durduramayacağımız bir şey olduğu için bu savaşı ancak bu şekilde yenebiliriz. Sahip olduğunuz şeylerle mutlu olmak, para biriktirmenin en motive edici yoludur.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatında Hızlıca Yükselmek İçin 6 Altın Öneri

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

İş Dünyasının Başarılı İsimlerinden 21 İlham Veren Söz

İş Hayatında Başarılı Bir Ekip Çalışması İçin 8 İpucu

İş Hayatında Doğru İletişim Kurmanın Yolları