BLOG

BLOG

98. YILINDA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI'NIN ORTAYA ÇIKIŞ HİKÂYESİ


23 nisan

Atatürk'ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği bir gün olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl aynı coşkuyla kutlanıyor. Peki hem Türkiye Cumhuriyeti'nin hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi bayramlarından biri olan bu özel gün nasıl ortaya çıktı? İşte Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkış hikâyesi…

mustafa kemal atatürk

Bu anlamlı gün, TBMM'nin açılışının birinci yıl dönümünde kutlanmaya başlanan "23 Nisan Milli Bayramı" ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla önce 1 Kasım olarak kabul gören, daha sonra 1935'te "23 Nisan Milli Bayramı"yla birleştirilen "Hakimiyet-i Milliye Bayramı" ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği "23 Nisan Çocuk Bayramı"nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 80 darbesi döneminde ise Milli Güvenlik Konseyi bu bayrama, bugün kabul gören "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" ismini verdi.

çocuk bayramı

Önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan tarihlerinde kutlanan "Hakimiyet-i Milliye Bayramı", saltanatın kaldırılışını ve TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşıyordu. "Çocuk Bayramı"nın amacı ise kurtuluş mücadelesi sırasında yetim kalan yoksul çocukların bir şenlik ortamında sevindirilmesiydi. UNESCO'nun 1979 yılını "Çocuk Yılı" olarak duyurmasıyla birlikte TRT, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlattı ve böylece bu özel bayram uluslararası bir düzeye taşınmış oldu. Günümüzde her yıl tanık olduğumuz, çocukları makama kabul etme geleneğini de Mustafa Kemal Atatürk 1933 yılında başlattı.

23 Nisan, ülkemizde ulusal bir bayram olarak kabul görmektedir; bunun nedeni ise 1920 yılında TBMM'nin açılmış olmasıdır. Atatürk'ün önderliğinde meclis çok kısa bir sürede kurulmuş ve cumhuriyetin ilanı için çalışmalara başlanmıştır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram'nın ortaya çıkışı, üç bayramın birleşmesi sonucu olmuştur. "Çocuk Bayramı" başlı başına bir kavramken ve "Ulusal Egemenlik" ve "23 Nisan Bayramları" ayrı bayramlarken; sonunda "Çocuk Bayramı" olarak bir araya gelmişlerdir.

23 Nisan tarihinin Çocuk Bayramı olması ise TBMM'nin açılışıyla ilgilidir ancak 1981 yılına kadar ayrı bir bayram olarak kabul görmüş ve kutlanmıştır. Bu bayramın, ilk olarak 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (Çocuk Esirgeme Kurumu) bu günü "Çocuk Bayramı" olarak duyurmasıyla başladığı kabul edilir.

İşte 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın bilinen ortaya çıkış hikâyesi bu şekildedir. Atatürk, bu özel günü tüm dünya çocuklarına ithaf etmiş ve her yıl aynı günün çocuklar tarafından coşku ve sevinçle kutlanmasına vesile olmuştur.

Biz de tüm çocuklarımızın bayramını kutluyor; sağlık, mutluluk ve neşe dolu yaşamlar sürmelerini diliyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!