BLOG

BLOG

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE SIKLIKLA GÖRÜLEN HALSİZLİKTEN KURTULMA YOLLARI


 Halsizlikten Kurtulma Yolları

Soğuk algınlığı, grip, bronşit, nezle gibi solunum yolu enfeksiyonları gereği kadar önemsemesek de yaşam kalitemizi önemli ölçüde düşürebiliyor. Bu tür hastalıklar en çok ani ısı değişimlerinin yaşandığı mevsim geçişlerinde ortaya çıkıyor. Bu nedenle böyle dönemlerde sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinerek bağışıklık sisteminin desteklenmesi gerekiyor. Aksi takdirde bağışıklık sağlığı zayıflıyor ve soğuk algınlığı benzeri hastalıklara yakalanmasanız bile vücut direncinin zayıflamasına bağlı olarak halsizlik şikayeti ortaya çıkıyor. Peki mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen halsizlik şikayetinden nasıl kurtulacağız? İşte bunun için uygulayabileceğiniz bazı sağlıklı öneriler.

 

Çeşitli ve dengeli beslenin

Vücudumuz işlevlerini eksiksiz şekilde yerine getirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar; bu enerjiyi ise tükettiğimiz besinlerden aldığımız yararlı maddeler sayesinde ediniriz. Bu nedenle meyve, sebze gibi türler bakımından çeşitli ve zengin beslenmek son derece önemlidir. Öğün atlamamak, öğünlerde farklı besin gruplarına dengeli bir şekilde yer vermek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi kazanmanızı sağlar.

 

Yeteri kadar su tüketin

Su yaşam kaynağımızdır, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam sürmenin de en önemli koşuludur. Bu nedenle mevsim ne olursa olsun yeteri kadar su tüketmek gerekir. Yeterli su tüketimi sindirimden bağışıklığa kadar pek çok sistem üzerinde ciddi etkilere sahiptir. Bu nedenle günde ortalama 2- 2,5 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir.

 

D vitaminini önemseyin

D vitaminini önemseyin

D vitamini, güneşe maruz kalınarak aktive olmaktadır. Bu nedenle güneşli havalarda açık havada belirli bir süre geçirmek, vücudunuzun ihtiyacı olan D vitaminini edinmenizi sağlar. Bu nedenle mevsim geçişlerinde güneşin faydalı etkilerinden yararlanmak için açık havada zaman geçirmeye özen gösterilmelidir.

 

Düzenli egzersiz yapın

Egzersiz yapmanın fiziksel ve zihinsel sağlığa sayısız yararı vardır. Bu etkilerden belki de en önemlisi bağışıklık sistemini desteklemesidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi mevsim geçişlerinde sizi olası hastalıklara karşı korur. Bu yüzden düzenli egzersizi yaşamınıza dahil ederek siz de halsizlik şikayetinden korunabilirsiniz.

 

Yeteri kadar dinlenin

Vücudumuzun hareket etmeye olduğu kadar dinlenmeye de ihtiyacı vardır. Yeteri kadar dinlenmemek bağışıklık sistemi sağlığını zayıflatabilir. Bu yüzden özellikle mevsim geçişleri gibi bağışıklığımızın düştüğü dönemlerde yeteri kadar dinlenerek genel sağlığı desteklemek gerekir.

 

Kaliteli uyuyun

Uyku bedenimizin ve zihnimizin dinlenme süresidir. Bu yüzden kaliteli ve düzenli uyku, sağlıklı bir beden- zihin için şarttır. Siz de halsizlikle başa çıkmak için günde ortalama 7-8 saat gece uykusu uyumaya, bunu uyku için uygun sessiz ve karanlık bir ortamda gerçekleştirmeye özen gösterin. Bu sayede bağışıklık sağlığınızı destekleyecek ve genel sağlığınızı geliştireceksiniz.

 

Stres yönetimini öğrenin

Stres çoğu zaman halsizlik gibi fiziksel şikayetlere sebep olabilir. Mevsim geçişlerinde ortaya çıkan halsizliğinse etkisini arttırabilir. Bu nedenle stresten uzak durmaya ve stres yönetimini öğrenmeye çalışın. Stresle mücadele bağışıklık sağlığını korumak demektir.

 

Kafein tüketimini sınırlandırın; alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durun

Tüm bunlar bağışıklık sağlığınız üzerinde olumsuzluklara neden olabilir. Oysa mevsim geçişlerinde vücudumuzun bunun tam aksine ihtiyacı vardır. Bu yüzden sağlıklı besinler ve sağlıklı içeceklerle bağışıklık sağlığı desteklenmelidir. Bu sayede halsizlik vb. gibi şikayetlerden kaçınmak mümkündür.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Mevsim Değişikliklerinin Vücudumuz Üzerindeki 6 Olumsuz Etkisi

Sporun İyi Hissettiren Sihirli Etkileri

Bahar Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?