BLOG

BLOG

İSTANBUL’UN TARİHİ HAMAMLARI


Osmanlı döneminde yıkanma, arınma ve hatta şifa bulma yeri olarak bilinen hamamların büyük bir kısmı bugün hala ayakta. Türk kültürünün bir parçası olan hamamlar en çok 17. asırda yaptırıldı. Bu yüzyıl içerisinde sadece İstanbul’da 168 hamam yaptırıldığı biliniyor. Ülke genelinde halka kazandırılan hamamların büyük bölümü Mimar Sinan tarafından yapıldı. Bugün halen aktif bir şekilde kullanılabilen, halka açık hamamlar, bu kültürü yaşatmaya devam ediyor.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Kolonyanın Tarihçesi

Cağaloğlu Hamamı

İstanbul'un en büyük hamamlarından biri olan Cağaloğlu Hamamı, New York Times Gazetesi tarafından hazırlanan “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Bin Yer” listesinde bulunuyor. Birinci Mahmut döneminde inşa ettirilen hamamın bir diğer özelliği ise Osmanlı döneminde yapılan son büyük hamam olması. Barok stili bir mimari ile inşa ettirilen hamam tam 3 asırdır ayakta. Kadınlar ve erkekler için ayrı bölümü bulunuyor. (0212) 512 85 53 numaralı telefondan ulaşabileceğiniz Cağaloğlu Hamamı, Prof. Kazım İsmail Gürkan Cad. No: 24 Cağaloğlu-Eminönü/İstanbul adresinde yer alıyor.

 

Süleymaniye Hamamı

İstanbul siluetinin vazgeçilmez yapılarından biri olan Süleymaniye Hamamı, 1557 yılından bu yana dimdik ayakta ve hizmet vermeye devam ediyor. Mimar Sinan’ın kalfalık dönemi eseri olarak değerlendirdiği hamam, 3 bölümden oluşuyor. Kadınlar bölümü, erkekler bölümü ve bir de özel loca bölümü bulunan hamam yabancılar tarafından da tercih edilen bir mekan. Özel loca bölümü Kanuni Sultan Süleyman’ın yıkandığı yer olarak biliniyor. Mimar Sinan Caddesi No: 20 Süleymaniye/İstanbul adresinde yer alan Süleymaniye Hamamı’na (0212) 519 55 69 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

 

Çinili Hamam

1640 yılında Kösem Sultan’ın emri ile yaptırılan Çinili Hamam, adını da inşa edildiği dönemde kullanılan özel çinilerden alıyor. Ancak bu özel çiniler çalındığı için günümüzde hamama gidenler çinileri göremiyor. Çeşitli sanat projelerinde de kullanılan Çinili Hamam’ı özel kılan bir diğer unsur, pek çok hamama nazaran kubbelerinin yüksek olmasıdır. Hamam içerisinde masaj hizmetleri de sunuluyor. Valide-i Atik Mah. 34664 Üsküdar/İstanbul adresinde yer alan Çinili Hamam’a (0216) 334 97 10 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Galatasaray Hamamı

İkinci Bayezid tarafından inşa ettirilmiş olan Galatasaray Hamamı’nın yapılma nedeni Gül Baba’nın talebi olarak bilinmektedir. Hamam, günümüzde İstanbul içerisinde en çok tercih edilen hamamlardan biri olma özelliğini taşıyor. 1484 yılından bu yana hizmet veren hamam geçmiş dönemlerde çok sayıda padişah, sadrazam ve paşa tarafından kullanılıyordu. Turnacıbaşı Sokak No: 24 Galatasaray- Beyoğlu/İstanbul adresinde yer alan hamama (0212) 252 42 42 ya da (0212) 249 43 42 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz.

 

Kılıç Ali Paşa Hamamı

İsmini Osmanlı’nın önemli paşalarından biri olan Kılıç Ali Paşa’dan alan hamam, Mimar Sinan tarafından inşa ettirildi. Uzun yıllar kapalı kalan hamam 2012 yılında yeniden hizmete açıldı. Hamamın 1583 yılında inşa ettirildiği düşünülüyor.Gelin hamamı , kırk hamam ve damat hamamı gibi çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapan Kılıç Ali Paşa Hamamı, aynı zamanda İstanbul’un en büyük ikinci kubbesine sahip. (0212) 393 80 10 numaralı telefondan ulaşabileceğiniz hamam, Kemankeş Mah. Hamam Sok. No: 1 Tophane – Karaköy/İstanbul adresinde yer alıyor.

 

Çemberlitaş Hamamı

Nur Banu Sultan’ın isteği üzerine Mimar Sinan tarafından 1584 yılında inşa edilen Çemberlitaş Hamamı, Kapalıçarşı’ya yakın bir konumda yer alan hamamlar arasında bulunuyor. Kadın ve erkek bölümleri bulunan hamam geçmiş dönemlerde Valide Sultan Hamamı ve Gül Hamamı isimleriyle de anıldı. Çemberlitaş Hamamı, Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de Üçüncü Murat Hamamı ismi ile geçiyor. Çemberlitaş Hamamı’nı özel kılan ise içerisinde yer alan göbek taşlarının bazılarında Osmanlı yazıtlarının bulunuyor olmasıdır. (0212) 522 79 74 numaralı telefondan ulaşabileceğiniz hamam, Vezirhan Cad. No: 8 Çemberlitaş / İstanbul adresinde yer alıyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: