BLOG

BLOG

İSTANBUL'DA YAŞAMANIN SANILDIĞI KADAR KOLAY OLMADIĞI 10 DURUM


istanbul

İstanbul'da yaşamak iş imkânı, maaşı, sosyal imkânları, gezilecek görülecek yerleri ve insana kattıkları ile gerçekten paha biçilemez. Fakat bir de buz dağının görünmeyen yüzü var. İstanbul’da yaşamak sanıldığı kadar kolay değil. Gelin, bu duruma 10 maddede birlikte bakalım.

 

Trafik

istanbul trafiği

Evet, her şeyden önce İstanbul’u zorlaştıran durumlardan bir tanesi trafik. Şehrin trafiğinin genel olarak yoğun olması bir kenara dursun, belli saatlerde tamamen duruyor.  Bu durum da ulaşımı bir hayli sıkıntılı hale getiriyor. Gidilecek yerlere gidilemiyor, yollarda kalınıyor; trafikte saatler geçiriliyor. Normalde ulaşım süresi 20 dakika olan bir mesafeye ek olarak 1 saatlik trafik süresi ekleniyor.

 

Hayatın pahalı olması

hayat pahalılığı

İstanbul’da diğer şehirlere göre daha fazla para kazandığınız yanılgısını yaşıyor olabilirsiniz. Fakat İstanbul size verdiği kadar sizden almasını da biliyor. Aslında bunu İstanbul yapmıyor, bunu İstanbul’da yaşayanlar yapıyor. İstanbul sadece seçenekleri önümüze koyuyor, biz ise hayatımızı bu seçenekler ve gelirimiz doğrultusunda şekillendiriyoruz. Yani İstanbul’da 5.000 TL ve 20.000 TL kazanmak arasında herhangi bir fark yok. Nasıl olsa yetmiyor!

 

Şehirden çıkamamak

Trafiğin etkilediği bir başka durum ise şehir dışı yolculuklar. Gideceğiniz şehir İstanbul’a sadece 1 saat mesafede olabilir. Fakat İstanbul trafiğinden çıkmanız 2 saatinizi alabilir. Yani şehirler arası ulaşım süresine ek olarak bir de İstanbul içi trafik süresi eklemek durumundasınız.

 

Toplumsal olaylarda şehrin felç olması

Örneğin bir derbi çıkışına denk geldiniz ya da bir yol yapım çalışması var. Eğer güzergâhınız bu lokasyonun üzerindeyse mutlaka yolunuzu değiştirmelisiniz. Aksi takdirde, aşırı kalabalık bir toplu taşıma aracında kendinizi bulabilirsiniz.

 

Park yerinin olmaması

Eğer İstanbul’da yaşayacaksınız uzun uzun park yeri aramaya hazırlıklı olmanız gerekiyor. Ya da sırf park yeri olmadığı için arkadaşlarınızla buluşmaktan vazgeçmeye...

 

Mevsimsel olaylarda şehrin tamamen kilitlenmesi

Hafif bir yağmur mu yağdı ya da rüzgâr şiddetlendi mi? Eğer işe gidiyorsanız sabah erken çıkmalısınız veya işten eve dönüyorsanız işten erken çıkmalısınız. İstanbul’da çalışanlar çok iyi bilirler; birçok şirket bu tarz durumlarda çalışanlarını mesai saatinden önce bırakır. Çünkü bu, İstanbul için normal bir durumdur. Bu tarz mevsimsel olaylarda İstanbul’da hayat durur.

 

Toplu taşımanın aşırı kalabalık olması

İstanbul’un bir başka zorluğu ise insan kalabalığıdır. Herkes arabaya biniyor diye toplu taşıma araçları boş kalacak zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Zira kalabalıklığın en fazla hissedildiği yer toplu taşıma araçları ve bekleme noktalarıdır.

 

Burada sizden binlerce var!

‘’İstanbul seni yeneceğim!’’ düşüncesiyle İstanbul’a gelmiş olabilirsiniz veya İstanbul’da doğup büyümüş olabilirsiniz. Fakat İstanbul çok kısa süre içerisinde, her durumda bir alternatifiniz olduğunu size hissettirir. Yani, bir başka şehirde kendinize verdiğiniz değer olması gerektiği gibiyken İstanbul’da bu değeri hissedemeyebilirsiniz.

 

Duyarsızlık

Fiziki durumları inceledik, peki ya İstanbul’da mental durum ne alemde? İstanbul yaşantısı ile birlikte insanların üzerinde muhteşem bir stres söz konusu oluyor. Bu stres ve kalabalık ise duyarsızlığı ortaya çıkarıyor…

 

Hava kirliliği

hava kirliliği

Tabii ki metropol şehir olmanın verdiği hava kirliliğini her yerde hissedebiliyorsunuz. Bu da yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkiliyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul'a İlk Kez Gelecekler İçin Seyahat Rehberi

İstanbul’da Görülmeye Değer 10 Alternatif Müze

İstanbul’un Simgesi Galata Kulesi’nin Hikayesi

İstanbul’da Yenilebilecek Geleneksel Yemekler

İstanbul’da Baklava Yapan En İyi 7 Mekân