BLOG

BLOG

İŞ YAŞAMINDA BİLİNÇLİ FARKINDALIK (MİNDFULNESS) NEDİR?


Stres, modern çalışma hayatının bir gerçeğidir. Stresin yaşantınıza etkilerini azaltmak için dengeli beslenmeyi, çalışma saatleri dışında egzersiz veya yoga yapmayı tercih edebilirsiniz. Sıradan bir iş gününde atlanmaması gereken teslim tarihleri ve o çok önemli toplantılar arasında da sakinliğinizi korumak ister misiniz? İşiniz ne olursa olsun; stresin, zihniniz ve bedeniniz üzerindeki etkilerini azaltmak için bilinçli farkındalık (mindfullness) size yardımcı olabilir. Peki, son yıllarda Google'dan Apple'a kadar çalışan motivasyonunda öncü şirketlerin tercih ettikleri bu bilinçli farkındalık nedir? İşte, iş yaşamınızda bilinçli farkındalığı arttırmak için küçük bir rehber:

 

Farkındalık Nedir?

Farkındalık Nedir

Farkındalık, en basit tabirle, şimdiki anı yargılamadan kabul ederek hayatı dikkatle hissetmektir. Bilinçli farkındalık ile; geçmiş ve gelecek arasında dolaşan zihninizi şimdiki ana davet edebilirsiniz. Budist öğretiye göre, anda kalmak ancak uyanık bir zihin ile mümkün. Mindfullness, zihnin şu andan kaçışlarını azaltarak onu uyanık tutmak için nefes pratiğini kullanır. Üstelik bu nefes ve dikkat pratiğini bir meditasyon yastığına oturmadan, hatta gözlerinizi kapatmadan iş yerinizde de kullanabilirsiniz.

 

1. Odak Noktanızı Koruyun

İş yaşamında konsantrasyonu güçleştiren pek çok uyaranla karşılaşırız. Her zaman araya telefonlar, yazışmalar ve talepler girebilir. Bu yoğun tempoda farkındalığı korumakta zorlanabilirsiniz. Düşüncelerinizin zihninizin içinde savrulmasını engellemekte nefesiniz, en büyük yardımcınız olacaktır. Birkaç dakikalığına nefes alıp verişinize odaklanmak, sizi kolaylıkla şimdiki zamana getirebilir.

 

2. Aynı Anda Birden Fazla İşi Yetiştirmeye Çalışmayın

Yeni araştırmalar gösteriyor ki; multi-task olarak nitelendirilen aynı andan birden fazla iş yapma becerisi, verimlik üzerinde olumlu bir etkiye sahip değil. Ohio State Üniversitesi'nden Zheng Wang'ın yaptığı araştırmaya göre, bir iş üzerinde çalışırken aynı anda e-postaları cevaplamak gibi rutin görünen bir işe daha odaklandığınızda veriminiz düşüyor. Bilinçli farkındalığı kullanarak, zihninizden sıradaki işlere dair yapılacaklar listesi çıkarmaktan vazgeçebilirsiniz. Dikkatinizi ve bilincinizi açık tutarak sadece bir iş ya da görevi tamamlamayı deneyin. Önceliklerinizi sıraladığınızda zamanınızı daha iyi yönettiğinizi fark edeceksiniz.

 

3. Aktif Dinlemeyi Öğrenin

Uzun süren toplantılarda ya da mesai saatlerinin sonlarına yaklaşan saatlerde düzenlenen toplantılarda dikkatinizi uyanık tutmakta zorlanabilirsiniz. Aktif dinleme becerinizi geliştirmek için bu toplantıları bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz. Nerede olduğunuzu unutup dalıp gitmeyi engellemek için telefonunuza titreşimli bir alarm kurabilirsiniz. Böylece zihninizi şimdiki ana geri getirmeyi başaracaksınız. Karşınızdaki kişiyi dinlerken zihninizden cevaplarınızı hazırlamayın. Ya da sıradaki sunumu siz yapacaksanız söyleyeceklerinizi prova etmeyin. Sadece anlatılana odaklanmaya çalışın.

 

4. Otomatik Pilottan Çıkın

Ofisteki kahve makinesinin sesini, farklı bir telefon ya da e-posta bildirim sesini uyanıklığa bir davet olarak algılamaya çalışın. Bir anda dikkatinizi çeken her uyaranı nefesinize odaklanmak için bir fırsat olarak görüp otomatik pilottan çıkın. Böylece kendinizi ve çevrenizi yeniden görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Zihninizin ezberleyerek kopyaladığı otomatik tepkiler yerine daha yenilikçi kararlar alabilirsiniz. Otomatikleşmiş bir biçimde çalışıyorsanız yeni bir şey planlayamaz ve proaktif çözümler üretemezsiniz.

 

5. Şikayet Etmeyi Azaltın

Şikayet Etmeyi Azaltın

Mevcut işinizde sıkışmış hissediyorsanız, şikayet etmeden önce bu işin size sağladıklarını gözden geçirin. İşinizi seçme nedeninizi hatırlamaya çalışın. Ve bu neden her neyse, maaşınız ya da sosyal haklarınız gibi, müteşekkir olmayı deneyin. Yöneticiniz ya da iş arkadaşlarınızla pozitif bir dille iletişim kurmaya çalışabilirsiniz. Nezaket ve neşenin içten gelen ancak hızla yayılan bir etkisi sizi şaşırtabilir. Bilinçli farkındalık öğretisine göre doğrudan ya da dolaylı olarak şikayet etmek, zihninizi olumsuzlukla doldurup kaygı düzeyinizi arttırır. Bunun yerine bilincinizi iş yerinde nelerin iyi gittiğine odaklayarak zihninizi daha pozitif düşüncelerle beslemeyi seçebilirsiniz.

 

6. Hızlanmak İçin Yavaşlayın

Başarılı liderler ve girişimciler zor kararlardan önce mutlaka yavaşlayıp düşünürler. Hızlı ve otomatik kararlar vererek ilerlemek yerine nefesinize odaklanarak yavaşlayın. Aceleci davranmayın, mola vermeye özen gösterin. Öğle tatillerini fırsata çevirerek yürümeye çalışın. Sokakta dahi olsa yürümek, zihninizi tazelemek için harika bir fırsattır. Bu fırsatları değerlendirerek çok daha sağlıklı kararlar alabilirsiniz.