BLOG

BLOG

GEZİ ROTASINI GAZİANTEP'E ÇEVİRECEK OLANLARA ÖNERİLER


gaziantep

Tarihi dokusu, yemek kültürü, gezilecek yerleri, hamamları, çarşıları, otantik havası, müzeleri ve hayvanat bahçesi ile herkesin mutlaka bir kez bile olsa görmesi gereken Gaziantep, yılın her döneminde hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğruyor. UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı listesine dokuzuncu sırada giriş yapan Gaziantep, kendi dalında Nobel ödülünü alarak adını tüm dünyaya duyuruyor. Yaklaşık 2 milyon nüfusu ve 7 sanayi bölgesi bulunan şehir, modern ve otantik ruhun harmanlandığı havası ile kişiyi içine çekiyor. Bu yılki gezi rotasını Gaziantep’e çeviren kişiler için gidilmesi gereken yerleri ve mutlaka yenilmesi gereken yemekleri bir araya getirdik.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  En İyi Kebap Türleri

Gaziantep Gezilecek Yerler

Pek çok gezilecek yeri bulunan bu şehir için mutlaka en az 1 haftanızı ayırmalı ve bu şehri rahatça, aceleye getirmeden ve keşfederek gezmelisiniz. Gaziantep’e giden herkesin kesinlikle gezmesi gereken yerler arasında; Rum Kale, Zincirli Bedesten, Bakırcılar Çarşısı, Tahmis Kahvesi, Gaziantep Kalesi, Hayvanat Bahçesi, Bey Mahallesi, Bayazhan, Eski Çarşı, Zeugma Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Oyuncak Müzesi, Hamam Müzesi, Para Müzesi, Kahramanlık Müzesi ve Emine Göğüş Mutfak Müzesi yer alıyor.

 

Rum Kale

Gaziantep’e yaklaşık 90 km uzaklıkta yer alan Rum Kale, Yavuzeli yakınlarında yer alıyor. Kasaba köyünden ve Halfeti’den teknelerle gidebileceğiniz Rum Kale, gün batımının ve doğuşunun izlenebileceği en güzel yerlerdendir.

 

Gaziantep Kalesi 

Ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı belli olmayan Gaziantep Kalesi’nin tarihi 6000 yıl öncesine dayanıyor. Kalenin geçmişte bir höyük köyü üzerine inşa edildiği biliniyor. Kalenin bulunduğu yerde kendi objektifinizden bir hatıra resmi çekmeyi unutmamalısınız.

 

Bakırcılar Çarşısı

bakırcılar çarşısı

Son derece merkezi bir yerde bulunan Bakırcılar Çarşısı özellikle bahar ve yaz aylarında rağbet gören yerlerden oluyor. Birbirinden güzel ve el işlemesi bakırları bulabileceğiniz çarşıda, fiyatların da uygun olduğu söylenebilir. Fincan takımı, çaydanlık, kaşık, sahan ve daha pek çok bakırı bu çarşıda bulabilirsiniz.

 

Eski Çarşı

Bakıra ek olarak yemeni ve baharat gibi şeyleri de bulabileceğiniz Eski Çarşı, Gaziantep’in kesinlikle gezilmesi gereken yerlerinden oluyor. Çarşı, pazar gezmesinden hoşlanıyorsanız ve alışveriş yapmayı seviyorsanız, hem sevdikleriniz hem de eviniz için pek çok hediyeliği Eski Çarşı’dan alabilirsiniz.

 

Hayvanat Bahçesi

Dünyanın en büyük üçüncü, Türkiye’nin en büyük ve Avrupa’nın ise en büyük ikinci hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Birçok hayvan türünün bulunduğu hayvanat bahçesini gezi otobüsleri ile yorulmadan gezebilirsiniz.

 

Gaziantep Müzeleri

 

Zeugma

zeugma müzesi

Şehrin en önemli müzesi olan Zeugma, Nizip ilçesi sınırlarında yer alıyor. Tarihin pek çok detayını gözler önüne seren Zeugma Antik Kenti, tarihin en önemli mozaiklerini içinde bulunduruyor. Gaziantep’in simgesi haline gelen Çingene Kız Mozaiği de buradan çıkarılmıştır.

 

Oyuncak Müzesi

Çocuğunuzla birlikte gezi yapıyorsanız, bu müzeyi çok seveceğinden emin olabilirsiniz. Birbirinden farklı ülkelerin yapımı olan oyuncakları içerisinde barındıran Oyuncak Müzesi, gezmesi en keyifli yerler arasında bulunuyor. 2 katlı bir ev halinde olan müzenin mahzene benzeyen kısmında renkli ışıkların aydınlattığı büyük oyuncaklar görülemeye değer.

 

Kahramanlık Müzesi

Mağarayı andıran bir yerde bulunan Kahramanlık Müzesi, çeşitli ses ve görüntü efektleri ile sizi savaş dönemine götürüyor ve kahramanlıkla geri çıkarıyor. Gaziantep’in kurtuluşunu anlatan müzenin girişinde önemli isimlere ait balmumu heykelleri bulunuyor.

 

Gaziantep Yemek Kültürü

Enfes lezzetleri ile dünyaya nam salan Gaziantep mutfağı, hemen hemen her damak tadına uyum sağlıyor. Özellikle bu geleneksel mutfakta yer alan; Beyran Çorbası, Antep Fıstıklı Katmer, Baklava, Küşleme, Kebap, Ali Nazik, Fındık Pide, Omaç, Meftune, Ciğer, Koruklu Kuru Dolma, Kıymalı Bulgur Aşı ve İçli Köfte yer alıyor. Eğer yemeklerin her birinden yemek istiyorsanız, bireysel sipariş vermek yerine dilerseniz porsiyonları ortaya söyleyerek hep beraber yiyebilirsiniz. Gaziantep’te gidebileceğiniz restoranları sizin için bir araya getirdik. Ayrıca Antep’e gitmişken yemeğin üstüne sıcak bir Menengiç Kahvesi içmeyi de unutmamalısınız.

  • Katmerci Zekeriya Usta
  • İmam Çağdaş
  • Tahmis Kahve
  • Küşlemeci Kebap Han
  • Ayıptap Baklavacısı
  • Akşam Simitçilik
  • Halil Usta

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul'a İlk Kez Gelecekler İçin Seyahat Rehberi

İstanbul’da Yenilebilecek Geleneksel Yemekler

İstanbul’da Baklava Yapan En İyi 7 Mekân

İstanbul’da Hamburger Yapan En İyi 7 Mekân

İstanbul’da Yer Alan Lahmacun Severlerin Mutlaka Gitmesi Gereken En İyi 10 Lahmacuncu