LÜTFEN OTELİNİZİ SEÇİNİZ
  • ELITE WORLD EUROPE
  • ELITE WORLD İSTANBUL
  • ELITE WORLD BUSINESS
  • ELITE WORLD ASIA
  • ELITE WORLD MARMARİS
  • ELITE WORLD VAN
  • ELITE WORLD PRESTIGE
GİRİŞ TARİHİ
ÇIKIŞ TARİHİ
YETİŞKİN
GİRİŞ TARİHİ
ÇIKIŞ TARİHİ
YETİŞKİN
REZERVASYON

BLOG

ELITE WORLD HOTELS

GEZİ ROTASI SEÇİMİNİZİ ETKİLEYECEK LEZZETLER: VAN OTLU PEYNİRİ

Şüphesiz ki pek çok kişinin rağbet gösterdiği ünlü Van kahvaltısını, diğerlerinden farklı kılan unsur, bu yörede özel olarak yapılan otlu peynirdir. Otlu peynirin ilk defa ne zaman yapıldığına dair herhangi bir bilgi olmasa da araştırmalar tarihin oldukça derin zamanlarından günümüze kadar bu besinin yapıldığına işaret ediyor. Van ve çevresinde çok uzun yıllardır yapılan ve tüketilen otlu peynirin köklü bir geçmişe sahip olduğu düşünülüyor.

Son derece zahmetli bir hazırlık sürecinden geçen otlu peynir, lezzetinin yanı sıra hem Van hem de civar bölgeler için bir geçim kaynağıdır. Kahvaltı sofralarını süsleyen ve Van’ın kendine özgü bir lezzeti haline gelen bu peynir, ilkbahar ve yaz döneminde yapılıyor.

otlu peynir

Otlu Peynir Nasıl Yapılıyor?

Lezzetiyle dillere destan olan otlu peyniri bu kadar özel kılan unsur, içerisinde yer alan otlar kadar kullanılan sütün de kaliteli olması… Hayvanların yüksek meralarda otladıktan sonra sütünün sağılması ile otlu peynirin hazırlanma öyküsü de başlamış oluyor. Hayvanlardan sağılan süt, en az 3 defa temizleniyor. Koyun sütü kullanılarak yapılan bu peynir, özel bir maya eşliğinde mayalanıyor.

 

Otlu Peynirin İçerisinde Hangi Otlar Bulunuyor?

Mayalanma öncesinde içerisine Van’a özgü olan otlar ekleniyor. Bu otlar: dağ nanesi, kekik, yabani sarımsak, mendo, helis, çaşur ve siyabo. Vanlı kadınlar tarafından doğadan toplanan bu otların tamamı şifalı. Her birinin sağlığa ayrı bir faydası bulunuyor. Otlu peynire eklenen otlar da yine dağların binlerce rakımlı yüksek kesimlerinden özenle toplanıyor. Ancak bu otlar olmadan da Van’ın otlu peynirinin lezzetini kazanması mümkün değil.

Otlar toplandıktan sonra önce temizlenip kaynatılıyor ve son olarak da güneşte kurutuluyor. Bu esnada süt mayalanıyor ve 30 dakika bekletildikten sonra hafifçe pıhtılaşan mayalı süt, bez torbalara aktarılıyor. Hemen ardından güneşte kurutulmuş şifalı otlar da bu karışıma ilave ediliyor ve bir kez daha karıştırılıyor. Ardından bu karışım, bez torbalarda suyunun süzülmesi; yani suyunu kaybederek katılaşması için bekletiliyor.

van kahvaltısı

Otlu Peynir Neden Dayanıklı?

İstenen kıvamı yakalayan otlu peynir, kış mevsiminde de tüketilebilmesi için plastikten yapılmış bidonlara ya da küplere yerleştiriliyor. Yapılan peynirin, bir sonraki otlu peynir yapım zamanı olan ilkbahar ayına kadar taze kalması, bozulmaması için kullanılan bu bidonlar ya da küpler, toprağa gömülüyor. Kış mevsimi gelene dek, peynir yerinden oynatılmıyor ve açılmıyor. Kış aylarında ise taze bir şekilde kendini korumuş oluyor.

Otlu peynirin tüketime hazır hale gelmesi için yapılan işlemler bunlarla da sınırlı değil. Küpten ya da bidondan çıkarılan peynirler kaya tuzu kullanılarak tuzlandırılıyor. Sonrasında parçalara ayrılıyor ve daha önceden hazırlanmış olan salamura karışımlarda bir süre bekletiliyor. Hazırlanan salamura ya da içerisine eklenen ot çeşitlerine göre peynirin rengi sarımtırak, beyaz ya da krem rengine dönebiliyor. Fakat tat konusunda genel olarak aynı lezzeti sunan peynirde, çok büyük farklılıklar görülmez. Van otlu peynirinin eşsiz lezzeti, daha uzun bir süre dillere destan olmaya devam edeceğe benziyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

PAYLAŞ
SON 5 EĞLENCE GÖNDERİSİ
SON 5 ETKİNLİK GÖNDERİSİ
SON 5 EVLİLİK GÖNDERİSİ
SON 5 GENEL GÖNDERİSİ
SON 5 İŞ HAYATI GÖNDERİSİ
SON 5 HABERLER GÖNDERİSİ
SON 5 ÖZEL GÜNLER GÖNDERİSİ
SON 5 SAĞLIKLI YAŞAM GÖNDERİSİ
SON 5 SEYAHAT GÖNDERİSİ
SON 5 YEME İÇME GÖNDERİSİ