BLOG

BLOG

EVİNİZDE EN ETKİLİ ŞEKİLDE BİTKİ VE SEBZE YETİŞTİRME İPUÇLARI


Geçtiğimiz yıllarda şehir hayatından uzaklaşma fırsatı bulamayan birçok kişi organik gıdalar tüketmek istediği için evde kendi imkanlarıyla bitki yetiştirmeye başladı. Bu akım da zaman içerisinde büyüdü ve faydalı bir hobi halini aldı. Son bir yıldır bizleri evlerimize kapatan koronavirüs salgını da evde meyve sebze yetiştiriciliğine duyulan ilgiyi artırdı. Bugün birçok evde minik bir saksı içerisinde çeri domatesler, küçük biberler ve taze salatalıklar görmek mümkün. Tüm bunların yanında bir de son yıllarda ön plana çıkan dekorasyon trendleriyle hayatlarımızdaki yeri artan yeşil bitkiler var. Bugün popüler olan neredeyse tüm dekorasyon fikirleri evlerde yeşil bitkilere yer açmak üzerine kurulu. Hal böyle olunca da her evde en az bir yeşil bitkiye rastlanıyor.

Eğer siz de bu güzel akıma katılmak ve evinizde kendinize özel bir hobi bahçesi yaratmak istiyor, yemeklerinizi kendi yetiştirdiğiniz sebzelerden yapmayı hayal ediyorsanız sizler için hazırladığımız bu rehberi inceleyebilirsiniz. Şimdi gelin, beraber evde meyve sebze ve bitki yetiştirirken size yardımcı olacak ipuçlarına bakalım.

 

1. Saksı Seçimi Çok Önemli

Saksı Seçimi Çok Önemli

Evinizde bitki yetiştirecekseniz saksı seçimine özen göstermelisiniz. Çünkü saksının büyüklüğü ve derinliği zaman içerisinde bitkinin boyutu üzerinde belirleyici bir rol oynar. Eğer bol bol tohum koymayı planlıyor ve çok miktarda ürün elde etmek istiyorsanız, saksının boyutları da ona uygun ve büyük olmalı. Aksi halde kökler sıkışır ve ürünler düzgün büyümez. Tabii bu arada altı delikli ve hava alan bir saksı seçmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca evin dekorasyonunu da göz önünde bulundurmakta fayda var.

 

2. Toprak Besleyici Olmalı

toprak besleyici olmlı

Bitki yetiştiriciliği için alelade bir toprak kullanırsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Tercih edeceğiniz toprak bitkiler için besleyici bileşenler, torf ve gübre içermeli. Ancak bu şekilde en verimli sonuca ulaşabilirsiniz. Ayrıca her bitkinin kendine has ihtiyaçları olduğu için toprak tipi de değişebilir. Bu nedenle toprak almadan önce seçtiğiniz bitkinin ihtiyaçlarını araştırmalısınız. Bunun için toprak satın almaya gittiğiniz yerdeki kişilere de danışabilirsiniz.

 

3. Nereden Başlayacağınıza Karar Verin

Tohumdan bitki yetiştirmek heyecan verici bir fikir olsa da ilk deneyimde sizi zorlayabilir. Bu nedenle, eğer daha önce herhangi bir meyve ve sebze yetiştiriciliği ile ilgilenmediyseniz, ekmek istediğiniz bitkileri fide halinde satın alabilirsiniz. Bu sayede ürünlerinize de daha çabuk kavuşabilirsiniz. Eğer en baştan başlamak istiyorsanız, yetiştireceğiniz bitkinin tohumlarını satın alabilirsiniz. Bu aşamada meyvelerin çekirdeklerini de kullanabilirsiniz. Domates, limon, mandalina, patlıcan... Bu besinlerin çekirdeklerini kurutup tohum olarak kullanabilirsiniz.

 

4. Her Bitkinin Güneş ve Su İhtiyacı Farklı

Her Bitkinin Güneş ve Su İhtiyacı Farklı

Evde bitki yetiştirmek için en uygun alan balkon ve mutfaklardaki cam içleri. Özellikle kapalı balkonlar kış aylarında koruyucu etki yarattığı için oldukça ideal. Ama bir de bitkilerin balkona yerleştirilmesi konusu var. Bu noktada dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü bütün bitkiler güneşi aynı oranda sevmiyor. Örneğin;

Soğan ve sarımsak gibi kök bitkiler güneş ışığını sever ama çok sıcak hava köklerin çürümesine neden olur.

Domates, güneş ışığına doğrudan maruz kalmayan ama aydınlık olan bir noktaya yerleştirilmeli.

Çimlenen biberler direkt güneş alan bir yere konduğu takdirde kurur.

Çilekler güneş ışığını çok sever.

Siz de tüm bu detayları göz önünde bulundurarak bitkiler için en doğru konumları belirlemelisiniz. Aynı şekilde sulama aşamasında da her bitkiye ayrı özen göstermelisiniz. Bütün bitkilerin aynı olduğunu düşünüp hepsini eşit miktarda sularsanız, bazı bitkiler çürüyebilir; bazıları da susuz kalıp kuruyabilir.

 

5. Etiket Sistemi Size Yardımcı Olur

Etiket Sistemi Size Yardımcı Olur

Bir önceki maddede her bitkinin özel ilgiye ihtiyaç duyduğundan bahsettik. Ama bazen bitkileri birbirinden ayırmak zor olabilir. Özellikle tohumdan yetiştirdiğiniz yeşil bitkiler ilk etapta gözünüze aynı gelebilir. Böyle bir durumda karmaşa yaramamak ve bitkilerin ihtiyaçlarını birbirine karıştırmamak için etiket sistemini kullanabilirsiniz. Saksıların üzerine ürünün adının yazdığı etiketler yapıştırarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

 

6. Böceklere Karşı Temkinli Olun

Böceklere Karşı Temkinli Olun

Bir yerde yetişen bitki varsa, orada mutlaka birkaç çeşit böcek bulunur. Ve bu böcekler bitkilerin yapraklarına ciddi zararlar verebilir. Mantar oluşturarak bitki köklerini çürütebilir. Bu tip durumlara karşı dikkatli ve temkinli olmalısınız. Bu noktada dilerseniz zirai ilaçlar kullanabilirsiniz. Ama tam anlamıyla organik tarım yapmak istiyorsanız, böcekleri kaçırmak için doğal yöntemleri tercih etmelisiniz.

Karıncalar için bitkilerin yanına limon bırakabilirsiniz.

Bitki toprağına soyulmuş birkaç diş sarımsak saklayarak böcekleri kaçırabilirsiniz.

Acı toz biberi 2 bardak sıcak suda bekletip soğutun. Ardından birkaç kaşık zeytinyağı ile karıştırın ve sprey uçlu bir şişeye karışımı koyun. Yeşil yapraklı bitkilerin yapraklarını bu spreyle temizleyerek böceklenmesini önleyebilirsiniz.

Eğer yaptığınız her şeye rağmen bitkilerinizi böcek sardıysa, birkaç adet aspirini 2 su bardağı suda eritin. Elde ettiğiniz karışımı böceklenen bitkilere dökün. Bu, böcek sorununu çözmenize yardımcı olur.

 

7. Bakım Dönemlerini Atlamayın

Bakım Dönemlerini Atlamayın

Evde bitki yetiştirirken yapmanız gereken en önemli şeylerden biri, periyodik bitki bakımı.

6 ay ya da 1 yıl gibi aralıklarla bitkilerin toprağını değiştirmeyi ihmal etmeyin.

İhtiyaç duyduğunda bitki toprağına besleyici takviyesi yapın.

Solan ve ölen yaprakları budayarak bitkinin nefes almasını sağlayın.