BLOG

BLOG

DÜNYACA ÜNLÜ PİSA KULESİ HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER


İtalya’nın kuzeyinde yer alan Pisa şehrinde bulunan kule, eğikliği ile ünlenmiş ve şehrin imzası haline gelmiştir. Dünyada pek çok kişi tarafından bilinen ve her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Pisa Kulesi’nin oldukça ilginç bir hikayesi bulunuyor. Pisa Kulesi’nin uzun yıllardır anlatılan hikayesini yazının devamında okuyabilirsiniz.

 

Pisa Kulesi’nin Tarihçesi

12. yüzyılın ikinci yarısında kilisenin önemli isimleri tarafından,Pisa kentinin başarılarını ve zenginliğini temsilen Miracolli Meydanı’nda 3 anıt yapılmasına karar verildi. Bu yapılardan en büyüğü Duomo Katedrali, diğeri Vaftizhane ve sonuncusu ise Çan Kulesi oldu. 9 Ağustos 1173 yılında başlanılan Çan Kulesi ilk olarak yapıldığında 54 m olsa da kulenin mimarı, 100 m daha yükselmesini planladı. Bu nedenle 700 m3 kırma taş ve harçtan oluşturulan spiral biçimindeki temelin duvar kalınlığı ise 3.57 metreyi buluyordu. Kule konstrüksiyonunun ana malzemeleri olarak da kireç taşı ve mermer kullanıldı.

Kulenin ilk katı, sağır kemerli ismi verilen duvarlardan ve klasik başlıklı sütunlardan oluşuyordu. 1178 yılında konstrüksiyon, 3. kata ulaştığında kule yavaş yavaş içeri doğru batmaya başladı. Bunun nedeni olarak da 3 metrelik temelin zayıf, ince kum, kil ve deniz kabuklarından oluşması öne sürüldü. Ayrıca iki nehrin birleştiği yerde lagün üzerine inşa edilen Pisa kentinin alüvyonlu toprağı da mimari yapılar için zayıf bir zemin oluşturmaktaydı. Bu da tasarımın henüz yapım aşamasından itibaren kusurlu olduğu gerçeğini ortaya koyuyordu.

 

Savaş Dönemi ve Kulenin Yapımına Ara Verilmesi

Şehirdeki savaşlar nedeni ile kulenin yapımına yaklaşık bir yıl kadar ara verildi. Pisalılar sürekli olarak Lucca, Cenova ve Floransa ile savaşmak zorunda kalmış ve kule ile ilgilenememişlerdir. Verilen ara nedeniyle alt zemin toprağı, iyice yerleşmek için zaman kazanmıştı. Toprak yerleşmesinin yaşanmaması durumunda, kulenin büyük ihtimalle yıkılacağı düşünülüyordu. 1198 yılında henüz tamamlanmamış olan konstrüksiyonun üçüncü katına geçici olarak saatler yerleştirilmişti. 1272 yılında ise Camposanto’nun mimarı Giovanni di Simone, kulenin yapımına kaldığı yerden devam etti.

İşe ilk olarak kulenin eğimini dengelemekten başlandı. Yüksek katlarda bir tarafın kat döşemeleri, diğer taraftan daha yüksek olabileceği bir şekilde tasarlandı. Bu durumda yine istenilen şekilde sonuçlanmamış ve kulenin diğer tarafa eğilmesine neden oldu. 1278 yılında yedinci kata ulaşıldığında kulenin güneye 1 derece yattığı görüldü. Daha sonra 1284 yılında Melorya Savaşı’nın patlak vermesi nedeniyle kulenin yapımına yeniden ara verildi. Savaştan sonra 1319 yılında kulenin yedinci katı da tamamlandı. Kule tamamlansa da çan odası 1372 yılına kadar yapıya eklenmedi. Bir süre sonra Tommaso di Andrea Pisano tarafından Gotik elemanları Romanesk stili ile başarılı şekilde kaynaştırılarak çan kulesi inşa edildi.

pisa kulesi

Herkesin inşasının tamamladığını düşündüğü Pisa Kulesi için eğimi dengelemek adına yeniden eklemeler yapıldı. Güneye doğru olan eğimi dengelemek için yedinci kornişten güney kısmına 6 basamak, kuzey kısmına ise 4 basamak eklendi. Çan odasına ise her biri bir notaya denk gelecek biçimde toplam 7 çan yerleştirildi. 8 katı ile yaklaşık 55 metreyi bulan Pisa Kulesi, 1372 yılında sonunda tamamlanmıştı.

 

Pisa Kulesi Hakkında Kısa Bilgiler

  • Pisa Kulesi, İtalya'nın Toskana Bölgesinin Pisa şehrinde yer alır.
  • 8 katlı yapının yüksekliği 55 metre olup çapı ise 16 metredir.
  • Kulenin yapımına 1174 yılında başlanmış ve savaşlar nedeniyle ara verilerek toplamda 198 yılda tamamlanmıştır.
  • Yapıldığı tarihten itibaren eğilmeye başlayan kulenin yapımı bittikten sonra toprak çökmesiyle eğilişi artmıştır.
  • Kulenin eğriliği 4 metre 41 cm’dir.
  • Dünyanın en çok ziyaret edilen turistik yapılarından olan Pisa Kulesi, dünya mirası listesinde yer alır.
  • Pisa Kulesi’nin bir kilisenin çan kulesi olarak yapılmaya başlandığı inanışları da bulunur.
  • Her katı sütunlar üzerinde yükselen kulenin ilk katında 15, sonraki 6 katında ise 30’ar sütun bulunur. 8. katında ise 12 sütun kullanılmıştır.
  • Kulenin ilk katının duvarları 4, sonrakilerin kalınlığı ise 2 metredir. Bu duvarların hepsi mermer ile kaplanmıştır.
  • Kulenin derinliğine bakıldığında sadece 3 metre olduğu görülür.
  • Kulenin eğrilme nedeni olarak toprak yapısının zayıflığı gösterilir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Kış Tatili için Tercih Edebileceğiniz 8 Muhteşem Rota

Vizesiz Seyahat Edebileceğiniz 7 Kıta Amerika Ülkesi

Dünyanın Dört Bir Yanından 10 Muhteşem Tren Yolculuğu Rotası!

Avrupa'da Ucuz Seyahat Etmenin 10 Yolu

Kısa Ramazan Bayramı Tatilini Fırsat Bilip Gidebileceğiniz 8 Yakın Yurt Dışı Lokasyonu