BLOG

BLOG

TÜRKİYE'DE UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRMİŞ 10 DESTİNASYON


Dünya Mirasları, UNESCO tarafından belirlenen dünya üzerindeki kültürel ve doğal varlıkların listesidir. Bu varlıkların listelenme amacı, gelecek nesillere aktarılmak üzere korunmasını sağlamaktır. Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan ülkemizde de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiş ve dolayısıyla koruma altına alınmış önemli destinasyonlar bulunmaktadır. Güncel olarak bu kültürel ve doğal varlıkların sayısının 18 olduğu bilinmektedir. Biz bu yazımızda sizinle bir kısmını paylaşacağız. İşte Türkiye'de UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş destinasyonlardan bazıları!

 

1. İstanbul

Zeyrek koruma alanı

Yüzyıllar boyunca birçok medeniyetin değerlisi olan İstanbul, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır. Şehrin içindeki dört bölge koruma altındadır. Bunlar Sultanahmet Sit Alanı, Süleymaniye Koruma Alanı, Zeyrek Koruma Alanı, İstanbul Kara Surları'dır.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Süleymaniye Camii'nin TarihÎ Ve Mimari Özellikleri

2. Efes

İzmir'de bulunan kültürel miras Efes de UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır. Bölge Meryem Ana Evi, Çukuriçi Höyük, Efes Antik Kenti ve Ayasuluk Tepesi ile bir bütün olarak değerlendirilir. Efes Antik Kenti günümüzde yılın her döneminde yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmekte, ziyaret edilmektedir.

 

3. Troya Antik Kenti

Türkiye'de UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan destinasyonlardan bir diğeri Troya Antik Kenti'dir. Dünyanın en ünlü antik kentlerinden olan bu yer, Çanakkale'de bulunur. Kentin MÖ 3. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir.

 

4. Nemrut Dağı

Nemrut Dağı

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınarak korunmaya başlamıştır. Nemrut'ta yer alan mezar ve heykeller tüm dünyanın ilgisini çekmektedir. Gün doğumu ve gün batımının en güzel izlendiği yer olarak nitelendirilen Nemrut Dağı, ülkemizin mutlaka görülmesi gereken güzelliklerindendir.

 

5. Çatalhöyük

Konya'da bulunan Çatalhöyük Neolitik Kenti, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır. Bölge, yerleşik hayata geçiş, tarım ve avcılık tarihine ilk tanıklık eden yer olarak nitelendirilmektedir. Günümüzde koruma altındadır ve ziyaret sırasında tarihi evleri, sokakları ve yerleşim yerleri görülebilmektedir.

 

6. Bergama

Bergama

İzmir'de bulunan Bergama da ülkemizde koruma altına alınmış kültürel varlıklardandır. Helenistik dönemden kalma olduğu bilinen antik kent, dönem dönem imparatorlukların başkenti olarak kullanılmıştır. Bergama Antik Kenti'nin özellikle peyzaj alanında değerli bir varlık olduğu bilinmektedir.

 

7. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, ülkemizdeki UNESCO Dünya Mirası Listesine giren en özel yerlerdendir. Şehir merkezinde bulunan kale, günümüze iyi korunmuş bir şekilde ulaşmıştır. Hevsel Bahçeleri ise peyzaj alanında dünya öncülerinden bir yer olarak nitelendirilir. 

 

8. Ani Arkeolojik Alanı

Kars ilinde bulunan Ani Arkeolojik Alanı, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiştir. Bu alanda Erken Demir Çağı'ndan 16. yüzyıla kadar sürekli yerleşimin olduğu; Orta Çağ'ın tüm zenginlik ve çeşitliliğinin bir arada görüldüğü çok kültürlü İpek Yolu'nun bir kısmı olduğu bilinmektedir. Ani, mimarlık ve sanatın yüzyıllardır canlı olduğu bir coğrafya olarak nitelendirilir.

 

9. Divriği Ulu Camii

Sivas'ta bulunan Divriği Ulu Camii, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır. 13. yüzyılın başında inşa edildiği bilinen caminin yanında bir de iki kubbeli bir türbe ve hastane olduğu bilinmektedir.

 

10. Göbeklitepe Tapınağı

Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe, 2018 yılında geçici listeden çıkartılarak UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesine girmiştir. Göbeklitepe'de bulunan tapınağın, dünyanın günümüze ulaşan en eski tapınağı olduğu bilinmektedir. Göbeklitepe'nin Dünya Mirası Listesine alınmasıyla beraber ülkemizdeki korunma altına alınan kültürel varlık sayısı 18'e yükselmiştir. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: