BLOG

BLOG

İstanbul Boğazı'nın İncisi Ortaköy Camii'nin Tarihi


ortaköy camii kaç yılında yapıldı, ortaköy camii tarihi, ortaköy camii mimarlık özellikleri

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, tarihî camiiler bakımından da oldukça zengin! İstanbul'un Beşiktaş ilçesi, Ortaköy semtinde bulunan ve İstanbul Boğazı'nın incisi olarak görülen Ortaköy Camii, bu zenginliklerin tarihî bir parçası hâline gelmiş. Ortaköy Camii'nin tarihinden yola çıkarak camii'ye ait tüm detayları sizin için araştırdık! Gelin, Ortaköy Camii'ne dair bu ayrıntılara birlikte göz atalım.
 

Köklü Geçmişiyle Ortaköy Camii'nin Tarihi

Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinen bu yapı, Sultan Abdülmecid'in Boğaziçi'ni güzelleştirmek amacıyla yaptırdığı ince ve zarif mimarisiyle öne çıkıyor. Camii'nin bulunduğu yerde daha önce Vezir İbrahim Paşa’nın damadı Mahmud Ağa’nın inşa ettirdiği bir mescit bulunuyordu. Camii'nin giriş kapısında yer alan kitabeye göre bugünkü yapı, 1854 yılında Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilmiş.

Ortaköy İskele Meydanı'nın kuzey ucunda, Boğaziçi'ne doğru uzanan küçük bir burun üzerinde bulunan camii; İstanbul'un birçok noktasından görülebilen eşsiz güzellikte bir mimariye sahip. Ortaköy Camii'nin mimarı, birkaç nesil boyunca Osmanlı Sarayı'na hizmet eden Balyan ailesinin bir ferdi olan ve mimari eğitimini Fransa'da tamamlamış Nikoğos Balyan'dır.

 

İncelikleriyle Göz Dolduran Ortaköy Camii'nin Mimari Yapısı

Camiinin mimari açıdan en önemli özelliklerinden biri 18. yüzyıldan sonra özellikle Fransa ve İtalya saraylarında karşımıza çıkan Barok mimari tarzının kullanılması. Bu mimari tarzın bir özelliği olarak camiinin dış cephesi, muhteşem güzellikte taşlarla yapılmış oyma ve kabartma süslemeleriyle dikkat çekiyor.

19. yüzyıl camiilerinin genel özelliğinde olduğu gibi camii de ana ibadet bölümünün yanı sıra padişahların namaz kılması ve dinlenmesi için yapılan hünkâr kasrı bölümü de bulunur. Camii, geniş ve yüksek pencerelere sahiptir. Camii'nin iç duvarları kırmızı ve beyaz parlak çizgili, pembe renkli sıvalarla yapılmış, minberin mermer yapısıysa pembe renkli taşlarla süsleniyor.
 

Geçmişten Günümüze: Ortaköy Camii'nin Restorasyon Çalışmaları 

Mimari açıdan rıhtım üzerine inşa edilmesinden dolayı oldukça narin olan yapı, 1862'de ve 1866'da onarılmış, 1894 İstanbul depreminde çok büyük zarar görünce 1909 yılında büyük bir tadilata girmiş. İlerleyen yıllarda camii de oluşan yeni çatlaklar nedeniyle 1960'lı yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü, restorasyon çalışmalarını başlatmıştır. Bu çalışmalarda camiinin zemini takviye edilmiş ve kubbesi yenilenmiştir.

Bu restorasyonun ardından camii, 1969 yılında yeniden kullanıma açıldı.1984 yılında büyük bir yangın meydana geldikten sonra camii kısmen harap oldu ve tekrar restore edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2011 ile 2014 yılları arasında yapılan restorasyon çalışmalarının ardından camii ibadete açıldı.

Tüm bu restorasyon faaliyetlerinin sonucunda özgün parçaları büyük ölçüde değişmiş olsa da Ortaköy Camii, İstanbul Boğazı'nın tarihî önem taşıyan mimari eserlerinden biri olmayı başarıyor.

 

Ortaköy Camii'nin Ziyaret Saatleri ve Ulaşımı

Ortaköy Camii sabah saat 04.00 ile 22.00 arasında halka açık. Dileyenler gün içerisinde namaz kılıp ibadetlerini yapabiliyorlar. Eğer Avrupa yakasından Ortaköy Camii'ne ulaşmak isterseniz şehir içi toplu ulaşım ağlarını kullanabilirsiniz. Anadolu yakasından ulaşım için vapuru tercih edebilir, İstanbul'un keyifli manzarası eşliğinde seyahat edebilirsiniz.
 

İstanbul'da, Elite World İstanbul Taksim ve Elite World Comfy İstanbul Taksim Kalitesiyle Konaklayın

İstanbul'un tarihî zenginliklerini görmek, turistik yerlerini gezmek için İstanbul'u ziyaret etmek istiyorsanız tüm bu alanlara yakın konumda bir otel tercih edebilirsiniz. Taksim'in en güzel yerinde bulunan Elite World İstanbul Taksim ve Elite World Comfy İstanbul Taksim konaklamak için ideal oteller arasında! Otellerin İstanbul Ortaköy Camii'ne ve pek çok farklı tarihî yapıya yakınlığı, gezinizi çok daha keyifli ve konforlu hâle getirebilir. 

Misafirperver, deneyimli ve güler yüzlü personel kadrosuyla kalitesini gösteren Elite World Hotels & Resorts, tüm beklentilerinizi karşılamaya hazır! Misafirler için özenle hazırlanmış, hijyen kurallarına uygun ferah odalarda konaklamanın keyfini çıkarabilirsiniz. Bünyesinde çalışan ödüllü aşçılar sayesinde birbirinden lezzetli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Siz de İstanbul'un ve Ortaköy'ün güzelliklerinin keyfini sürebileceğiniz unutulmaz bir tatil için Elite World İstanbul Taksim ve Elite World Comfy İstanbul Taksim ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: