BLOG

BLOG

EVDEN ÇALIŞANLAR İÇİN 8 ÖNERİ


Freelance yani evden çalışmak, ofis stresini yaşamak istemeyenler için son zamanlarda tercih edilen bir çalışma yöntemi. Fakat bu çalışma yöntemi kendi içerisinde birtakım kuralları barındırıyor. Çünkü belli bir program dahilinde çalışılmazsa, işler sanıldığı gibi kolay ve konforlu bir hal almıyor. İşte evden çalışanlar için öneriler.

Ev halkını ikna edin

Eğer uzun süre tam zamanlı bir ofiste çalıştıysanız ve bir süre sonra evden çalışmaya karar verdiyseniz, nelerin değiştiğinin farkındasınızdır. Fakat siz bu değişiklikleri farkında olsanız bile, beraber yaşadığınız aileniz veya ev arkadaşlarınız bunun farkında değildir. Bu yüzden evden çalışma serüvenine başlamadan önce mutlaka ev halkıyla iletişim kurarak, aslında işinizi kaybetmediğinizi ve yeni bir karar aldığınızı belirtmenizde fayda var. Bu hem sizin çalışan birisi olarak gereksiz rahatsız edilmemeniz gerektiğini hem de kişisel imaj olarak hala çalışır durumda olduğunuzu anlatmak için oldukça faydalıdır.

 

Sözleşme yapmayı unutmayın

Freelance olarak çalışan insanlar genellikle bu maddeyi atlarlar. Çünkü sözleşmelerin sadece tam zamanlı işlerde geçerli olduğunu düşünürler. Fakat asıl sorunlar evden çalışma yönteminde görülür. Bu yüzden işinizi doğru ve düzgün yaptığınıza inanıyorsanız; karşılıklı haklarınızı korumak için mutlaka sözleşme yapın.

 

Plan program gerçekten önemli

Ofiste çalışılan zamanlarda giriş çıkış saatlerinin belli olması bile kişinin planlama yapma yeteneğini büyük ölçüde etkilemektedir. Evden çalışmaya başladıysanız artık tüm sorumluluk sizin üzerinizdedir. Bu yüzden çalışmayı bir rutin haline getirin ve tıpkı bir ofiste çalışıyormuş gibi çalışmaya özen gösterin. Arkadaşlarınız sizi dışarıda bir kahve içmeye davet ettiğinde, kapısı açık ve başında kimsenin durmadığı bir ofis bıraktığınızın farkında olun.

 

Çevrenizi genişletmekten vazgeçmeyin

Evden çalışan birçok kişi bu yöntemi uygulamaya başladıktan sonra çevresini bir kenara koyarak hayatına devam ediyor. Fakat freelance olarak devam etmek isteniyorsa; iş ağından vazgeçmek yerine, iş ağı daha fazla genişletilmelidir. Çünkü kişi, çevresini genişletmediği sürece yeni işler alamayarak finansal olarak hayatta kalamaz.

 

Evet kadar hayır da önemli

“Nasıl olsa yaparım, bol bol zamanım var, para kazanırım işte” gibi yersiz ve altı dolu olmayan cümleler ile her gelen işi kabul etmeyin. Herkesin bir çalışma kapasitesi vardır ve buna göre iş almalıdır. Bundan dolayı yapamayacağınız işlere hayır demesini öğrenin.

Sömürülmeyin

Birçok iş veren evden çalıştığınız için sizin ucuz iş gücüne sahip olduğunuz yanılgısına varır. Eğer kişi kendisini de düşük ücret karşılığında çalıştığı konusunda ikna ettiyse, bu çalışma yöntemi çekilmez bir hal alır. Tabii ki müşteri memnuniyeti için bir takım ekstra işler yapılabilir. Fakat kesinlikle olması gerekenden düşük ücret karşılığında çalışılmamalıdır.

 

Rapor vermeyi öğrenin

Rapor, işin ilerleme durumu hakkında bilgi verir. Müşteriyi bilgilendirmemek kontrol edemediğiniz düşüncelerin oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden sonuçlar iyi de gitse, kötü de gitse sıcak iletişimde olunmalı raporlar müşteriye bildirilmelidir. Bu “biz birbirimize güveniyoruz” demenin bir farklı türüdür.

 

Sosyalleşmeyi unutmayın

Bir ofis hayatının insana kattığı deneyim, bilgi gibi güzel şeylerin yanında sosyalleşme de vardır. Tam zamanlı olarak çalışmaya başladığınız zaman ister istemez sosyalleşirsiniz. Fakat evden çalışanlarda durum tam olarak böyle değildir.  Çalışma süreniz içinde sosyalliğinizin azaldığını fark edebilirsiniz. Bu yüzden plan programınız dahilinde iş arkadaşlarınızla ve normal arkadaşlarınıza görüşmeyi unutmayın. “Evden çalışmak” deniyor diye illa evden çalışmayın. Freelance çalışanların oturup saatlerce vakit geçirebileceği kafeler bulunmakta. Bunları araştırarak buralarda bir yandan işinizi yaparken bir yandan sosyalleşebilirsiniz. Ayrıca bu tarz kafeler yeni iş kapıları da açabilmektir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İyi Bir Yöneticide Olması Gereken Özellikler

Uzun Toplantıları Başarılı Bir Şekilde Geçirmek İçin Neler Yapmalıyız?

İş Hayatımızı ve Ofis Yaşamımızı Çekilmez Kılan 10 Karakter

Öğrencilik Döneminde Çalışmanın Mezuniyet Sonrası İş Hayatına Katacağı Faydalar!