BLOG

BLOG

UÇAKTA MÜKEMMEL UYKUNUN 12 YOLU


Birkaç gecedir uykusuz olabilirsiniz veya varış noktanızda çok önemli bir toplantıya katılmak zorunda da olabilirsiniz. Bu yüzden uçakta biraz uyumak istersiniz; fakat bir türlü uyuyamazsınız. Bazı insanlar uçağa bindikleri ilk andan itibaren uyumaya başlarlar. Peki onlar şanslı mıdır, yoksa biz bir şeyleri yanlış mı yapıyoruz? İşte uçakta mükemmel bir uyku için bilmeniz gerekenler.

 

Uçakta uyku için en iyi zaman

Uçakta bir bebek gibi uyumak istiyorsanız, mutlaka uyku saatlerinizde uçmayı deneyin. Yani eğer gece 01:00’de uyuyorsanız, bu saatlere yakın bir bilet almanız oldukça mantıklı olacaktır. Ayrıca uykuya geçiş sürenizi daha da kolaylaştırmak istiyorsanız, uçuş gününüzden bir önceki gün 2-3 saat daha erken bir saatte kalkın. Uçuş esnasında vücudun yorulması ile birlikte çok rahat bir şekilde uykuya geçeceksiniz.

 

Uçakta uyku için en iyi gün

Uçakların en boş olduğu günler salı ve çarşamba günleridir. Bu yüzden salı ve çarşamba gibi popüler olmayan günlere bilet alarak uçakta mükemmel bir şekilde uyuyabilirsiniz. Unutmadan; cuma ve tatil günlerinden sonraki günler en kalabalık günlerdir. Bu günlerde bilet almamaya özen gösterin.

 

Koltuğun açısı nasıl olmalı?  

Gerçekten iyi bir uyku uyumak istiyorsanız, koltuğunuzun arkasını sonuna kadar eğin. Çünkü uyumak için en doğru açı 135 derecedir.  Fakat arkanızdaki kişinin bu durumdan rahatsız olmadığından emin olun. Dik koltuk açısı bel ağrısı ile sonuçlanabilir. Ayrıca kafanızı yana doğru bükmek boyun ağrılarına sebebiyet verebilir.

 

Peki mükemmel koltuk hangisi?

Yanınızdaki insandan rahatsız olmamak ve kafanızı duvara yaslamak istiyorsanız, mutlaka cam kenarından bir koltuk alın. Orta kısım koltukları hostesler ve yolculardan dolayı her zaman çok hareketlidir ve uyumak için kafanızı koyacak bir yer bulamayabilirsiniz.

 

Emniyet kemeri açık mı kapalı mı?

Kapalı emniyet kemerinin uykunuzu rahat bir hale getirmede hiçbir etkisi yoktur. Fakat uçağınız türbülansa girerse, uçuş görevlileri kemerinizi takmanız için yanınıza gelecektir. Ve sizi uyandırarak kemerinizi takmanızı söyleyeceklerdir. Bu yüzden kemerin takılı kalması hem güvenliğiniz hem de uykunuz için oldukça önemlidir.

 

Kıyafetler nasıl olmalı?

Rahat bir şekilde uyumak istiyorsanız mutlaka rahat kıyafetler giymelisiniz. Hava yolu şirketinizin battaniye vermemesine karşın yanınızda bir ceket ve çorap bulundurmalısınız. Çünkü uçuş esnasındaki serin kabin atmosferi uykuya dalmayı zorlaştıracaktır. Ek olarak küçük bir sırt çantasına battaniye de alabilirsiniz.

 

Yanıma aksesuar almalı mıyım?

Uykuya dalışınızı etkileyen en önemli iki faktör ışık ve sestir. Bu yüzden bir kulak tıkacı ve bir uyku maskesi almakta fayda vardır. Boyun ve baş sağlığı için ise bir adet seyahat yastığı alabilirsiniz. Eğer uçağa bindikten sonra bir uyku yastığı almadığınızı fark ettiyseniz, rulo halinde bir fular ve bir t-shirt işinizi görecektir.

 

Elektronik eşyaları uzaklaştırın

Telefonda, tablette veya dizüstü bilgisayardaki ekran ışıkları uykuya dalmanızı zorlaştırır. Bu elektronik cihazlar yerine kitap okuyarak uykuya dalmaya çalışın. Ayrıca müzik çalarınızdan dalga veya kuş sesi dinlemek faydalı olabilir.

 

Ne yemeli ne içmeli?

Eğer hızlı bir şekilde uykuya geçiş yapmak istiyorsanız mutlaka az yemeye özen gösterin. Ve uçuşun ilk 35-40 dakikasında hiçbir şey tüketmemeye çalışın. Ayrıca uçuş esnasında ve öncesinde alkol almamaya dikkat edin. Ağır yemekler veya alkol yerine su, bitki çayı içmeniz daha sağlıklı olacaktır. 

 

Rahatlatıcı kokular kullanabilirsiniz

Bazı kokular uykuya geçişinizi kolaylaştırır. Giysilerinize veya battaniye az miktar lavanta yağı sürebilirsiniz. Bu şekilde uykuya rahat bir şekilde geçersiniz.

 

Uçuş ekibiyle iletişimde olun

Eğer uçuş süresince rahatsız edilmek istemiyorsanız, bu durumu uçuş ekibine bildirin. Bu bilgilendirmeniz sonucunda size bir adet çıkartma verilir ve uçuş süresi boyunca rahatsız edilmezsiniz.

 

Uyku hapı kullanabilirsiniz

Eğer tüm bu adımlara rağmen uçakta uyumakta sıkıntı çekiyorsanız, bir doktora danışarak uyku hapı kullanabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Ne Yersen O'sun! Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri

İş Hayatında Hızlıca Yükselmek için 6 Altın Öneri

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

İş Yerinde Sevilen Biri Olmanın 11 Altın Kuralı

İş Hayatında Doğru İletişim Kurmanın Yolları