BLOG

BLOG

PIRLANTA (TEK TAŞ) ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?


Eskilerde geleneksel ve düz altın takılar tercih edilirken, son tek taşlar, yani pırlantalar tercih ediliyor. Fakat tek taş satın alırken dikkatli olmak gerekiyor; çünkü bir pırlanta satın almak hiç de kolay değil. Peki rlantanın kalitesi nasıl anlaşılır? 4C kuralını ve sertifikaya dair birkaç şeyi bilmeniz, kaliteli ve kazançlı bir alışveriş sağlıyor. Peki nedir bu 4C kuralı? Kesim (Kesim), Karat (Karat), Berraklık (Berraklık), Renk (Renkli). İşte pırlanta satın alırken mutlaka dikkat etmeniz gereken şeyler.

Renk: Pırlantalar renksiz gibi görünürler fakat renk tonları bulunmaktadır. Pırlananın rengi üzerinden anlaşılabilmektedir. D ve Z bulduklarında J üzeri boya yeterli beyazlıktadır. Yani J üzeri pırlantalar istenilen ve makul beyazlıktadırlar. Pırlantalardaki renk aralıkları aşağıdaki harflerle ifade edilir:

  • D - E - F: Mükemmel beyaz
  • G - H: Tam beyaz
  • I - J: Çok hafif sarıya çalan beyaz
  • K ve sonrası: Sarı

Berraklık : Pırlantadaki berraklık oldukça önemlidir. Ayrıca pırlanta, az ize sahipse oldukça değerlidir. SI üzerinde berraklık makul ve değerlidir. Pırlantalardaki berraklık aralığı aşağıdaki harflerle ifade edilir:

  • FL - IF: Tamamen lekesiz
  • VVS1 - VVS2: Gözle seçilemeyen çok küçük lekeler mevcut
  • VS1 - VS2: Gözle görülemeyen çok küçük lekeler mevcut
  • SI1 - SI2: Gözle görülemeyen küçük lekeler mevcut
  • I1 - I2 - I3: Gözle görülebilen lekeler mevcut

Karat: Karat ağırlık ölçüsü birimidir. Bir pırlantanın karatı arttığında fiyatı da artmaktadır. Evlilik teklifinde ise 0.20 Ct. üzeri tavsiye edilir.

Kesim: Pırlantada el işinin önemine göre durumlardan bir tanesini kesimdir. Kesimin iyi olması kıvılcım, ışıltı ve parlak iyi olması geliyor. Kesimi ve desteklediği bu durumları anlamak için pırlantayı elinizle hareket ettirebilirsiniz.

 

Pırlanta nereden alınmalı? Sertifika neden önemli? Nelere dikkat etmeliyiz?

Pırlanta nereden alınmalı

Pırlanta satın alırken öncelik satın almaktır. Satın alınan satın yer güven vermelidir; sertifikaya sahip olmalıdır. Eğer mümkünse işi sadece pırlanta olan uzman yerler yerine getirilmelidir.

Pırlantal sertifika oldukça önemlidir. Sertifika nüfus cüzdanı gibidir. Nasıl ki, kimlik kartlarımızda bizim hakkımızda bilgiler yer alır; pırlantaların sertifikalarında renk, karat, kesim gibi özellikler yer alır. Bu sertifikalar alınırken IGI, GIA, HRD gibi bağımsız kuruluşlar ile verilmiş not dikkat edilmelidir. Sertifikanın cinsi oldukça önemlidir; kalitesiz bir malzemeden yapılmamalıdır.

0.30 Ct.'den küçük taşların bulaştığı hastalıkların herhangi bir sorunu yoktur. Fakat 0.30 Ct.'den büyük taşların kullanılıysa mutlaka laboratuvar sertifikası alınmalıdır.

Son olarak dikkat edilmesi gerekenler:

  • Pırlantada pazarlık payı yüksektir.
  • Eğer fikriniz değişir de satmak istersiniz% 20'lik bir kayıp ile mağazaya tekrardan satmak için anlaşmayı unutmayın.
  • Pırlanta satan yerlerdeki spot kitap yanıltıcıdır. Bu yüzden büyüteçle veya elinizi kapatarak pırlantaya tekrardan bakın; parladığından emin olun.

 

Elite World’ün şık ve ferah mekânlarında planlanan Düğün konseptleri hakkında bilgi almak için: https://www.eliteworldhotels.com.tr/dugun

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Ekim Ayında Balayı Yapacaklara Özel Yurt İçi ve Yurt Dışı 10 Farklı Destinasyon

Kış Düğünü Yapanlara Kış Balayısı Önerileri

Sevgililer Gününü Kapadokyada tüketilmesi için 5-8 Sebep