BLOG

BLOG

İSPANYOL MUTFAĞININ GÖRDÜKÇE KARNINIZI ACIKTIRACAK YEMEKLERİ


İspanya her ne kadar mutfağı ile ön plana çıkmayı başaran bir ülke olamasa da aslında dillere destan pek çok yemeği ile damakları şenlendiriyor. Ülkenin kendine has lezzetlerini deneyen turistler kendi ülkelerine döndüklerinde bu tatları özleyebiliyor. Çorbaları, yemekleri ve tatlı çeşitleri ile dikkat çeken İspanyol mutfağı deniz ürünlerinin de sıklıkla kullanıldığı bir yemek kültürüne sahip.

 

Gazpacho

Gazpacho

İspanyol mutfağı dendiğinde bu kültür ile tanışanların ilk aklına gelen Gazpacho oluyor. Ülke ile adeta özdeşleşmiş bir çorba olan Gazpacho soğuk olarak servis ediliyor. Endülüs döneminden bu yana yapılan ve tarifi hiç değiştirilmemiş ola bu çorbayı Türk mutfağının domates çorbasına benzetebilirsiniz. İçerisinde zeytinyağı, sirke, biber ve bol miktarda domates var. İlk defa deneyenler yoğun bir sirke tadı alabilir. Fakat ikinci, üçüncü yudumda bambaşka bir lezzete kendinizi kaptırabilirsiniz. Bu lezzeti denemek isterseniz Cordoba ya da Sevilla bölgesine yönelin ve bardak ya da kase seçiminizi garsona iletin. Çünkü Gazpacho çorbası iki şekilde servis ediliyor.

 

Tapas

Türk mutfağında Tapas olsaydı kesinlikle meze grubunda yer alırdı. İspanya’da da atıştırmalık olarak tercih edilen bu lezzet, ülkede oldukça popüler! Yaklaşık 5-6 cm uzunluğunda ekmeklerin üzerine çeşitli meze türünde malzemeler yerleştiriliyor. “Çeşitli” diyoruz çünkü sayılamayacak kadar fazla Tapas türü var. Masaya ortaya tek tabak şeklinde servis edilen bu lezzetin bir diğer özelliği ise hem sıcak hem de soğuk olarak servis edilebiliyor olması… İspanyol mutfağını keşfeden turistler ara öğün olarak tek başına Tapas tüketmeyi tercih edebiliyor. Bunun için şık restoranlar yerine Tapas barları seçerseniz çok daha zengin bir çeşit yelpazesi ile karşılaşabilirsiniz. Eğer lezzetini çok merak ettiyseniz İspanya’ya kadar gitmeden deneme şansınız var. Çünkü Türkiye’de de ender de olsa bazı restoranlar Tapas sunumunu menüsüne ekledi. Özellikle Patatas Bravas mezesi ile hazırlanan Tapas çeşidini mutlaka deneyin.   

 

Tortilla

Dünya mutfağında hatırı sayılır bir yer sahibi olan omletin bir başka versiyonu da Tortilla… Bir İspanyol omleti olan bu lezzet bol miktarda patates ve yumurta kullanılarak yapılıyor. İçerisine eklenen soğan lezzetini ikiye katlıyor. Her ne kadar pek çok ülkede omlet çeşitleri sabah kahvaltısında tüketiliyor olsa da İspanya’da Tortilla bir ana yemek çeşidi olarak kabul ediliyor. Ancak soğuk olarak servis edildiğini de bilmenizde fayda var. Restoranlarda sizden sıcak servis talebi gelmemesi durumunda Tortilla’yı soğuk olarak yemek zorunda kalabilirsiniz.

 

Paella

İspanyol mutfağının öne çıkan yemeklerinden biri olan Paella özellikle Valencia bölgesinde popülerlik kazanmış bir lezzet. Dünya genelinde İspanyol mutfağından haberdar olanlar bu lezzeti de yakından tanıyor. Yemeğin pek çok çeşidi var. Ancak içerisine eklenen pirinç ve zeytinyağı sabit bir malzeme olarak düşünülebilir. Bu iki malzemenin yanı sıra deniz ürünleri, tavuk, et ya da sebze ile birlikte pişirilebiliyor. Hem İspanya’da hem de dünya çapında en çok beğeni alan ise salyangoz ile yapılan Paella oluyor. Bu yemeğin bir özelliği var; eğer başarılı bir şekilde yapılmamış olursa mideniz uzun süre rahatsızlık duyabilir. Bu nedenle menüsünde Paella olan herhangi bir mekanı seçmek yerine tavsiye üzerine bir restoran seçimi yapmanızı öneririz. Eğer rotanızda Barcelona varsa bu bölgede son derece leziz Paella çeşitlerini sunan onlarca restoran bulabilirsiniz.

 

Jamon

Jamon, İspanya turu yaparken nereye gitseniz karşınıza çıkabilecek bir lezzet. İspanyol jambonu olarak da tabir edilebilecek Jamon domuz eti kullanılarak yapılıyor. Ancak bu gıdanın pek iç açıcı bir ortamda servis edilmediğini de bilmek isteyebilirsiniz. Mekana asılmış domuz gördüğünüz yerde mutlaka Jamon servisi de yapılıyordur. Özellikle Jamon Serrano ve Jamon Iberico turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Jamon seçenekleri arasında yer alıyor. Bu gıda, Tapas çeşitlerinde de sıklıkla kullanılıyor. Eğer asla tüketmek istemeyeceğiniz bir gıda ise Tapas tabağı isterken Jamon’u listeden çıkarmayı ihmal etmeyin.

 

Churros

Elbette İspanyol mutfağı sadece yemeklerden ibaret değil. Churros Türkiye’deki halka tatlısı ile benzerlik gösteren bir tatlı çeşidi olduğundan Türk mutfağından tanıdık bir lezzet arayanlara önerilebilir. İspanya’dan pek çok ülkeye yayılmayı ve hatta popülerlik kazanmayı başarmış olan bu lezzet dünya ülkelerinde “Spanish doughnut” ismi ile biliniyor. Bu tatlıdan sipariş ettiğinizde yanında mutlaka bir de sıcak çikolata gelir. Sıcak çikolatayı tatlının üzerine dökmenize gerek yok. Tatlıyı direkt çikolata kasesine bandırabilir ve tüketebilirsiniz. Churros da çeşitlilik kazanmış bir lezzet. Krema dolgulusu, Hindistan cevizlisi, çikolatalısı, vanilyalısı gibi onlarca farklı çeşidini bulabilirsiniz. Hatta bu tatlı zamanla o kadar çok sevilmiş ki ülkede tuzlusu da yapılmaya başlanmış. Eğer tuzlu olanı da denemek isterseniz yanında eritilmiş mozeralla isteyebilirsiniz.

 

İspanyol Peynirleri

İspanya mutfağından bahsederken peynir çeşitlerinden söz etmemek, muhteşem bir lezzete sahip olan İspanyol peynirlerine haksızlık olur. Ülkede peynirler keçi sütü, inek sütü ya da marya sütünden yapılıyor. Marya kelimesi size yabancı gelebilir. Marya, ülkede damızlık dışı bırakılmış olan ve yaşı da 5’ten büyük olan koyunlara verilen isim.

İspanyol mutfağının en leziz peynir çeşitlerinden biri Cabrales. Keçi sütünden yapılan bu peynir oldukça tuzlu ve içerisine çeşitli otlar eklenerek yapılan çeşitlerini de bulabilirsiniz. Peynirin özelliği ise kireçtaşı mağaralarında iyice olgunlaştıktan ve küflendikten sonra tüketiliyor olması.

Mahon bir diğer leziz peynir çeşidi ve Türkiye’deki tulum peyniri ile benzer bir tat sunuyor. Mahon da yine keçi sütü kullanılarak ve büyük bir emek verilerek hazırlanıyor.

Quesco blanca kabuğu sert olmayan ve son derece yumuşak bir peynir çeşidi. Ülkede sabah kahvaltılarında sıklıkla tercih edilen bu peynir taze meyve çeşitleri ile servis ediliyor.

 

Türk ve dünya mutfaklarında deneyimli şefler tarafından hazırlanan lezzetleri keşfetmek için The Grill Ocakbaşı’na davetlisiniz. Şubelerimizi incelemek için;

The Grill

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres -The Grill

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı - The Grill

Elite World İstanbul Florya - The Grill

Elite World Grand Sapanca - The Grill

Elite World Van - The Grill

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: