BLOG

BLOG

HEMEN ŞİMDİ YOGAYA BAŞLAMAK İÇİN 10 SEBEP


Son zamanların en popüler egzersiz sistemlerinden birisi de yogadır. Ancak aslında kökenleri çok eski tarihlere dayanır. Yoga hem vücudu esnetmeyi hem dayanıklılık kazandırmayı hem de bir beden - zihin uyumu oluşturmayı amaçlar. Size kazandırdıklarıyla yaşam kalitenizi arttırmayı ister. Peki sizce yoga neden bu kadar popüler?

Sizler için yoganın yararlarını ve size yogaya başlamanızı söyleyen nedenleri bir araya getirdik. İşte hemen şimdi yogaya başlamak için 10 harika sebep!

 

1.Doğru nefes almayı öğretir

Yoga, felsefesi gereği daha derin ve daha yavaş nefes almayı öğretir. Doğru nefes almak ise, vücudunuzdaki pek çok şeyin olumlu yönde değişmesini sağlar. Akciğer fonksiyonlarının daha iyi çalışmasına ve vücudun ihtiyacı olan oksijeni daha fazla almasına yardımcı olur. Siz de bu sayede artık daha güçlü ve rahatlamış hissedersiniz. 

 

2.Vücuda esneklik kazandırır

Yoganın temel ilkelerinden biri de esnemektir. Yoga ile başlarda yapmakta zorlandığınız hareketleri, zamanla kolaylıkla yapabiliyor hale gelirsiniz. Yani vücudunuz gözle görülür şekilde esner. Yoganın vücudunuza kazandırdığı bu esneklik, sizin günlük yaşamda sakatlanma riskinizi azaltır, daha rahat hareket etmenizi sağlar. Ayrıca kazandığınız esneklik sayesinde artık daha dik durabilir ve daha sağlıklı görünebilirsiniz. 

 

3. Vücudunuzdaki gücü ve dayanıklılığınızı arttırır

Yoganın amacı, baştan ayağa tüm kasları çalıştırmaktır. Bu da gücünüzü ve dayanıklılığınızı arttırmaya yardımcı olur. Yoga yaparken arttırdığınız dayanıklılık sayesinde, başka sporları yaparken de çok rahat edersiniz. Özellikle Vinyasa ve Ashtanga gibi güç gerektiren yoga stilleri, bir yandan dayanıklılığı arttırırken, bir yandan da esnekliği ve rahatlamayı sağlar.

 

4.İç huzurunuzu tazeler

Yoga yaparken zihninizdeki bütün kötü düşüncelerden uzaklaşırsınız ve her şeyi daha iyi düşünebilirsiniz. Çünkü yoga sadece beden değil aynı zamanda da bir zihin egzersizidir. Bu yüzden yoga ile korkularınızdan, sizi yıpratan düşüncelerinizden tamamıyla uzaklaşabilirsiniz.

 

5. Stresinizi atmanıza yardımcı olur

Yoga, tıpkı diğer egzersizlerde olduğu gibi, vücudunuzda endorfin; yani mutluluk hormonu salgılanmasına neden olur. Bu da daha iyi hissetmenizi ve vücudunuzdaki stresi atmanızı sağlar. Yoga yaparken hem kaslarınız rahatlar hem de siz stresten kurtulmuş olursunuz. Vücudunuz gevşer, bu da kortizol hormonunun seviyesini düşürür. Ayrıca yorgunluk, astım, uykusuzluk gibi birçok şeye de yararı vardır. 

 

6. Ağrılarınızı azaltır

Günlük hayattaki şartlarınız (çalışma koşulları, fiziksel aktiviteler) fiziksel olarak size zarar verebilir. Örneğin sürekli masa başı çalışmak ya da iş gereği sürekli telefonla konuşmak, stresle birlikte boyun ağrılarına neden olabilir. Yogadaki birçok pozisyon ise, stresi azaltmaya ve bu ağrıları dindirmeye yöneliktir.

 

7. Kilo vermenize yardımcı olur

Diğer tüm sporlarda olduğu gibi, yoga da kilo vermeye yardımcı olur; ancak elbette düzenli bir beslenme programı ile. Stresi ve dolayısıyla da kortizol hormonunun seviyesini düşüreceği için; strese bağlı kilo verememe durumundan kolayca kurtulabilirsiniz. Ayrıca hareketliliğinizi arttırır ve daha sağlıklı bir yaşam stili oluşturmanızı sağlar.

 

8. Uykusuzluk problemine birebirdir

Yoga, vücudunuzu stresten arındırır ve uykusuzluk problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Yogadaki nefes egzersizleri, bedeninizi ve zihninizi rahatlatmanızı sağlar. Bu tansiyonu düşüren egzersizler sayesinde, uykusuzluk sıkıntınızdan tümüyle kurtulabilir, rahat ve huzurlu bir uykuya kavuşabilirsiniz.

 

9. Farkındalığı ve konsantrasyonu arttırır

Yoganın temel bileşeni, odaklanarak yapılan nefes egzersizleridir. Bu nefes egzersizleri ise hem bedensel farkındalığı hem de konsantrasyonu arttırmaya yardımcı olur. Yoga ile öğreneceğiniz odaklanma sayesinde, günlük yaşamınızda karşınıza çıkan odaklanma problemlerine de bir çare bulmuş olursunuz.

 

10. Daha zinde, daha enerjik ve daha mutlu hissetmenizi sağlar

Yoga, zihin beden ve ruh birlikteliği amaçlar. Yoganın felsefesine göre, zihinle beden bir şeydir ve aralarında uyum olduğu sürece vücut kendisini iyileştirebilir. Dolayısıyla yoga ile hem fiziksel hem de zihinsel rahatsızlıklarınızdan arınabilirsiniz. Yoga, vücudunuzu esneterek ve güçlendirerek, daha enerjik, daha mutlu hissetmenize yardımcı olur. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Spor Salonunda mı Yoksa Dışarıda mı Egzersiz Yapmak Daha Faydalı?

Açık Havada Spor Yapmanın Faydaları

Her Gün 30 Dakikalık Bir Yürüyüşün Sağlığımıza Olan Faydaları!

Yaz Mevsimi Yaklaşırken Beslenme ve Egzersiz Düzenimiz Nasıl Olmalı?

Anadolu Yakasında Yeşilin İçerisinde Koşu ve Yürüyüş Yapabileceğiniz Yerler​​​​​​​