BLOG

BLOG

GÜNE ZİNDE BAŞLAMANIZI SAĞLAYACAK 9 ENERJİ DEPOSU BESİN


Sabahları erken kalkmak, bazı insanlar için bir yaşam biçimi iken bazıları için gerçek bir kâbus olabilir. Ve bu iki gruptan hangisine ait olursak olalım; pek çoğumuz koşullar nedeniyle (iş hayatı, çocuklar vs.) sabahları erken kalkmak zorunda kalıyoruz. Bu yüzden bu gerekliliği kendimiz için bir eziyete dönüştürmektense, nasıl daha fazla iyileştirebileceğimizin üzerine gitmemiz gerekiyor. Çünkü güne enerjik başlamak aslında sandığınız kadar zor olmayabilir. İşte sabahları enerjik bir biçimde uyanmanızı sağlayacak o doğal besinler.

 

1. Elma

elma

Elmanın ne kadar yararlı bir meyve olduğunu hepimiz biliyoruz. İçeriğindeki fruktoz ile, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu şekeri doğal yollardan karşılıyor. E hal böyle olunca, vücuda enerji verdiğini de tahmin etmek zor olmasa gerek. Sindirim sistemi için son derece yararlı olan elma, uyanır uyanmaz tüketildiğinde size kahveden daha fazla enerji verir. Ve kolayca hayata karışmanızı sağlar.

 

2. Çikolata

Çikolata kilo aldırıcı etkisi nedeniyle çok tüketilmek istenmese de, enerji verdiği apaçık bir gerçek. Bu yüzden bazı sabahlarda kahve içerek canlanmaya çalışmak yerine, bir parça bitter çikolata tüketerek de aynı enerjiyi elde edebilirsiniz. Çünkü çikolata sadece sizi ayıltmakla kalmaz; aynı zamanda mutlu hissetmenize de yardımcı olur.

 

3. Yumurta

yumurta

Güne protein ile başlamak hem uzun süre tok kalmanızı hem de vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi hızlıca almanızı sağlar. Demir ve çinko eksikliği, sabahları yorgun uyanmanızın en önemli nedenlerinden biridir. Ve yumurta, demir ve çinko bakımından da oldukça zengindir. Bu nedenle kahvaltınızda yumurtaya yer vererek güne zinde başlayabilir; kahvaltı öğününüzü bu lezzetli besinle zenginleştirebilirsiniz.

 

4. Tam tahıllar ve yulaf

Tam tahıllar, hem gün boyu kan şekerinizi dengeler hem de içeriğindeki çinko ve B vitamini ile güne zinde başlamanızı sağlar. Ayrıca önemli birer antioksidan kaynağıdır. Bu yüzden güne yulaf ile ya da kahvaltınızda tüketeceğiniz bir iki dilim tam buğday ekmeği ile rahatlıkla başlayabilirsiniz.

 

5. Badem

Badem, bir bitkisel protein kaynağıdır. Ayrıca doymamış yağ bakımından da oldukça zengindir. Sabahları tüketeceğiniz kavrulmamış badem, size hem enerji verir hem de bilişsel performansınızı arttırır. İçeriğinde bulunan fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C, E vitaminleri ile, güne bir multivitamin almış gibi hissetmenizi sağlar. Bu yüzden sabahları bir avuç badem yiyerek, günün yoğunluğuna hazırlanabilirsiniz.

 

6. Zencefil

Zencefili elbette tek başına tüketmek zorunda değilsiniz. Çünkü malum, ne kadar faydalı olsa da tadı bir o kadar acıdır. Bu yüzden bu faydalı bitkiyi, çayınıza katarak tüketebilirsiniz. Sabahları içeceğiniz zencefilli bir çay, size enerji vermek konusunda en az bir bardak kahve kadar etkili olacaktır.

 

7. Kinoa

kinoa

Kinoa, son yıllarda oldukça popüler olan bir karbonhidrat ve protein kaynağıdır. Ayrıca magnezyum açısından da son derece zengindir. Bu nedenle sabahları uyanma zorluğu çekenler, kahvaltıda kinoa tüketirse; güne gayet enerjik biçimde başlayabilirler. Ayrıca kinoa, gün içinde hissedilen halsizliğin de önüne geçer.

 

8. Muz

Muz da tıpkı elma gibi, sabahları ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayacak bir başka faydalı meyvedir. Sabahları uyandıktan sonra yiyeceğiniz 1 muz ile hem enerjik hem de daha uzun süre tok hissedebilirsiniz. Hatta halsizliğe karşı birebir olan baldan da muzunuzun üzerine biraz damlatarak, alacağınız enerjiyi ikiye katlayabilirsiniz.

 

9. Su!

Evet, her şeyde olduğu gibi burada da devreye giren en önemli ihtiyacınız su! Eğer gün içinde yeteri kadar su içmezseniz, enerjiniz ciddi biçimde düşecektir. Hatta genel olarak su tüketmeyen bir insansanız, sabahları yorgun uyanmanızın ve bir türlü açılamamanızın nedeni de bu olabilir. Bu yüzden hem sabah uyandığınızda hem de gün içinde mutlaka bol su tüketin. Su içtikçe daha enerjik hissettiğinizi zamanla göreceksiniz!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: