BLOG

BLOG

CENNETTEN BİR KÖŞE


İçmeler

İçmeler; doğası, tarihi, beldeye adını veren şifalı kaynak suyu, benzersiz bitki örtüsü, her türlü zevke hitap eden aktiviteleri ile gerçek bir tatil cenneti…

Deniz, kum güneş, yeşil, mavi… İçmeler için turizmin bütün klişe kelimelerini kullanabiliriz ancak bu Marmaris’in en güzel koyunun gerçek bir tatil cenneti olduğu gerçeğini değiştirmez, değerini azaltmaz. Çünkü Ege ve Akdeniz’in buluştuğu bu pırıl pırıl koyda mavi hatta turkuazın en güzel tonları instagram filtrelerini kifayetsiz kılar. Mavi bayraklı denize uzanan palmiye ağaçlarının çevrelediği yedi kilometrelik kumsal, eşsiz güzelliği sayesinde tek başına İçmeler Plajı olarak ün salmıştır. İster geceyi uzatın, ister erken kalkın ama hayatınızın en güzel gündoğumundan birini burada görebileceğinizi unutmayın. Çam ile kaplı dağlar bu muhteşem güzelliği taçlandırır. Bitki örtüsü sadece çamlarla sınırlı değil elbet. Kent merkezini süsleyen palmiye, okaliptüs, ve çeşitli meyve ağaçları köy yerleşimine doğru yerini, turunçgillerin her çeşidi ile zeytin ağaçlarına bırakır. Bu bitkiler arasında günnük diğer adıyla sığla ağacına ayrı bir parantez açmak gerekir. Çünkü bu bitkinin eşine sadece California’da rastlayabilirsiniz. Diğer tüm bitkiler içinde en çok oksijen üreten bu ağaç Marmaris bölgesinde yaklaşık 400 hektarlık bir alana yayılır. Günnük’ten elde edilen reçine şifa kaynağı olarak bilinir ayrıca parfüm endüstrisinde “storax” yoğun olarak kullanılır.Sağlık demişken içmelerin adını aldığı şifalı kaynak suyunu anmamak oormanları lmaz. Beldenin “Gölenye” olan adı, bu şifalı sudan dolayı 1963 yılında “İçmeler” olarak değiştirildi. İçmeler’de şifalı kaynak suyunun aktığı bilinen eskinin Gölenye Çeşmesi bugün belediye yat limanı girişinde yer alıyor. Bu şifalı kaynak suyu klorür, sülfat anyonu, sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri bakımından oldukça zengindir. Litresinde 140 gr. dan fazla erimiş madde olduğundan içimi zordur. Eski Marmarisliler yılda bir defa, iç hastalıklara iyi geldiği belirlenen sudan içmeye gelirlerdi. Aç karına bu sudan 5-10 bardak içerek sindirim sistemini tamamen temizlerlerdi. Bu temizlenme sonrasında sıcak bir çorba içilmesiyle kür tamamlanırdı. Eski Marmarisliler’den bahsetmişken beldenin tarihine kısaca bir göz atalım. İçmeler’in tarihi M.Ö. 3400 yılına kadar uzanıyor. Batı Anadolu uygarlıklarından Karyalılar tarafından kurulan beldeye zamanla bir çok kavim ve uygarlık hakim oldu.

Eolyalılar, İyonlar, Dorlar, Lidyalılar, Persler’ den sonra Makedonya kralı Büyük İskender tarafından istila edildi. Daha sonra Roma İmparatorluğu’na geçen bölge uzunca bir süre Bizans yönetimi altında Rodos’lu memurlarca idare edildi. 1280 – 1290 yılları arasında Türk egemenliğine geçen bu bölgede tüm geçmiş uygarlıklara ait tarihi kalıntılara sıklıkla rastlanır. Kahverengi bir okun peşinden giderek rüya tatilinize bambaşka bir soluk getirebilirsiniz.

 

Peki bir İçmeler tatilinde başka neler yapabilir?

Bu sorunun kısa yanıtı neredeyse her şey. Detaylandırmak gerekirse ister kumsalda ve serin sularda tembellik yapın, isterseniz sahil yolunda yürüyün, koşun, su sporları, tekne, dalış, veya attan ATV’ye her tür araçla yapılan safari turlarına katılın.

Tekne Turu

Çevre koyların tadına varacağınız tekne turları için mutlaka zaman ayırın. İsterseniz sakin bir restoranda mum ışığında dünya lezzetlerini tattıktan sonra kendinizi gece hayatının çılgın temposuna bırakın. Eğlencenin dozunu arttırmak için sadece sekiz kilometre uzaklıktaki Marmaris’e toplu taşıma araçlarıyla da ulaşabilirsiniz. Denizciler için İçmeler’in küçük bir marinası olduğunu da hatırlatalım. Dağlara doğru yapılacak gezintiler doğa ve eski köy yaşamı tutkunları için sürprizler barındırıyor. Halen köy yaşamının sürdüğü iç kesimlerde hayat kıyı kesimine göre oldukça farklı. Köy içine yürüyüşler yapabilir, yerel lezzetlerin tadına varabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul'a İlk Kez Gelecekler İçin Seyahat Rehberi

İstanbul’da Görülmeye Değer 10 Alternatif Müze

İstanbul’un Simgesi Galata Kulesi’nin Hikayesi

İstanbul’da Yenilebilecek Geleneksel Yemekler

İstanbul’da Baklava Yapan En İyi 7 Mekân

İstanbul’da Hamburger Yapan En İyi 7 Mekân

İstanbul’da Caz Dinleyebileceğiniz En İyi 8 Mekân

İstanbul’da Mantı Ustası Sayılan 7 Mekân

İstanbul’u Anlatan 10 Roman

İstanbul’da Manzarasıyla Ünlü 6 Yer

İstanbul’daki En İyi 7 Konser Mekânı

İstanbul’da Yer Alan Kendinizi Dinleyebileceğiniz 7 Huzur Dolu Yer

İstanbul’daki En İyi 8 Kahvaltı Mekânı

İstanbul’un En Pahalı Restoranları

İstanbul’da Gece Dışarı Çıkacaklara Öneriler

İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Geçmişten Gelen Hikayesi

İstanbul’da Yer Alan Lahmacun Severlerin Mutlaka Gitmesi Gereken En İyi 10 Lahmacuncu