BLOG

BLOG

BAHAR AYLARINDA NASIL BESLENMELİYİZ?


 

Şüphesiz ki bahar yorgunluğu pek çok bireyi etkileyen bir durumdur. Bazıları bu durumu en hafif şekilde atlatsa da kimilerinde iştahsızlık, yorgunluk, sinir, halsizlik ve hastalık hisleri meydana geliyor. Bahar yorgunluğuna karşı kişinin kendini koruması ve olabildiğince enerjik olabilmesi için öncelikle beslenme düzenini değiştirmesi ya da eklemeler yapması gerekiyor. Mevsim geçişlerinde metabolizma üzerinde meydana gelen değişimler, aşırı yemek yeme hissi uyandırabileceği gibi iştahsızlık da yapabiliyor. Bu her iki durum da kişinin fiziksel dengesini bozmasında etkin rol oynuyor. Sağlıklı ve fresh bir beslenme için doğal ve taze ürünlere yönelerek hem bedeninizi hem de zihninizi ferahlatabilirsiniz.

 

Gün Boyu Enerji için Kahvaltı!

Gün boyunca enerjinizin her an yüksek olması için kesinlikle kahvaltısız hiçbir yere çıkmamalısınız. Okulda, ofis ortamında ya da günlük rutinlerde yaptığınız her şeyden zevk almak için öncelikle bedeninizi sağlıklı gıdalar ile doldurmalısınız. Ayrıca bütün gün kan şekerinizi dengeleyerek tok kalmayı sağlamanın ve ani yeme ataklarını engellemenin en kolay yolu kahvaltı oluyor. Kahvaltınızda; peynir, zeytin, bol yeşillik, domates, salatalık ve mevsim meyvelerinden yemeye özen göstermelisiniz. Diyette iseniz beyaz ekmek yerine, tam buğday ekmeğine yönelmeli ve aldığınız kaloriyi azaltmalısınız. Çayı şekersiz içemiyorsanız, seçiminizi taze sıkılmış meyve sularından yana yapabilirsiniz.

 

Meyve- Sebze Tüketimini Arttırın!

Faydaları saymakla bitmeyen meyve ve sebzeler, sadece bahar ayları ile kalmayıp yılın her dönemi tüketilmesi gereken besin gruplarından oluyor. Özellikle mevsimine göre günde en az bir öğününüzü sebze yemeğine ayırmalı ve dengeli beslenmelisiniz. Sebze yemeklerini, yağda kızartmak yerine fırında zeytinyağı ile pişirerek kalorisi az yemekler elde edebilirsiniz. Meyveler şüphesiz ki herkesin en çok sevdiği besinler arasında yer alıyor. Fakat her şeyin fazlasının zararlı olduğunu unutmayarak hareket etmeli ve meyve tüketiminize dikkat etmelisiniz. Eğer diyet yapıyorsanız daha az şekerli olan meyveleri tercih etmeli ya da şeker oranı yüksek olan meyvelerden belirli miktarlarda yemelisiniz.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: İlkbahar Meyveleri Ve Sebzeleri

Hamur İşlerini Bir Kenara Bırakın!

Hamur işleri her sofranın vazgeçilmezleri arasında yer alsa da, kilo kontrolü yapan kişilerin kesinlikle uzak durması gereken besin grubudur. Kalori bakımından çok fazla olan hamur işleri, sağlıklı beslenme açısından zararlı olan yiyecekler arasında yer alıyor. Günün her öğününde beyaz ekmek ya da diğer hamur işlerini tüketerek kısa zamanda çok fazla kilo alabilirsiniz. Bunun yerine sadece günün en erken saati olan sabah öğününde ihtiyacınız olan kadar hamur işi tüketerek günün diğer öğünlerinde bu durumu dengelemeye özen göstermelisiniz.

 

Izgara ve Fırınlanmış Etleri Tercih Edin!

Yağda kızartılarak besin değerleri yok edilen ve kalorisi en üst düzeylere çıkarılan besinleri de bir kenara bırakmalısınız. Hem daha fazla yağ hem de zahmet ile kızartma yapmak yerine çok az bir miktar zeytinyağı eşliğinde etlerinizi fırına atabilir ve enfes lezzetler elde edebilirsiniz. Ayrıca bahar aylarının olmazsa olmazlarından olan ızgaralar da lezzet olarak hemen hemen her damak tadına hitap ediyor. Pişirmesi kolay, temizlemesi pratik olan ızgaralar sayesinde hem kendinize hem de ailenize sağlıklı menüler sunabilirsiniz.

 

Yaza Fit Girmek için Ne Yapmalı?

Fazla kilolarınızdan şikayetçiyseniz ve günün her anında abur cubur, yağlı, hamur işi, asitli ve şekerli yiyeceklere yöneliyorsanız obezliğe doğru gidiyorsunuz demektir. Bu kez ciddi bir şekilde fazla kilolarınızdan kurtulmaya niyetlendiyseniz, baştan sona tüm beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekiyor. Öncelikle zararlı olan her şeyi hayatınızdan çıkarmalı ve sağlıklı besinlerin neler olduğunu öğrenmelisiniz. Vücudunuzun günlük alması gereken kalori miktarını hesaplamalı ya da bir diyetisyenden yardım almalısınız. Ayrıca diyete başlamadan önce kilo vermenize engel olan bir durumun olup olmadığını öğrenmek için testlerinizi yaptırmalısınız.

 

Bol Sıvı Tüketin ve Spor Yapın!

Diyet yaparken ve zararlı yiyecekleri hayatınızdan çıkarırken dikkat etmeniz gereken bir madde daha bulunuyor. Sadece diyet döneminde değil hayatınızın her döneminde bol bol su içmelisiniz. Daha kolay kilo vermeye ve daha enerjik olmanıza yardımcı olan suyun içerisinde hiç kalori bulunmuyor. Suyu sade bir şekilde içemiyorsanız, içerisine tarçın, nane ya da meyveler ekleyerek daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Gün boyunca en az 2 litre su içerek spor yapmayı unutmamalısınız.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları

Güne Zinde Başlamanızı Sağlayacak 9 Enerji Deposu Besin

Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri

Sonbaharda Tüketebileceğiniz Lezzetli ve Sağlıklı 8 Mevsim Meyve ve Sebzesi

Kış Mevsiminde En Çok Yenmesi Gereken Yiyecekler