BLOG

BLOG

9 GELENEKSEL TÜRK TATLISI VE HİKAYELERİ


Kıtalara yayılan Osmanlı tarihi, Türkiye'nin şu anda bulunduğu konum, onlarca medeniyetin bu topraklarda yaşamış olması gibi etmenler, muhteşem çeşitliliklere ve zenginliklere sahip olmamızı sağlıyor. Bu durum Türk mutfağını da bir hayli etkiliyor. Biraz sonra okuyacağınız Türk tatlılarının hikâyeleri de bu söylediğimizi kanıtlar nitelikte.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Kolonyayı İlk Kim Buldu?

Sütlü Nuriye

İhtilal dönemindeki sıkıntılı atmosferde asker ile yönetilen belediyeler, baklavalara fiyat sınırı getirmişler. Baklava yapan firmalar için bu üst sınır tam anlamıyla bir hüsran olmuş. Bu durumu değiştiremeyince, şerbet yerine süt, fıstık yerine fındık ile baklava yapmışlar. İsmi ise ‘sütlü nuriye’ olmuş.

 

Sütlaç

Sütlaç kelimesi, 'sütlü aş'tan gelmektedir. Divan-ü Lügat-it Türk'te karşılığı 'uwa'dır. Ortaya çıkış hikâyesi ise bir hayli ilginçtir. Midesi rahatsızlanan bir kişiye pirinç, süt ve şeker karışımı bir tatlı hazırlanmıştır. İçerisinde süt bulunduğu için bu şifalı tatlıya 'sütlü aş' denmiştir. Ve bir süre sonra sütlaç olarak evrilmiştir. Bir rivayete göre ise sütlaç, bir Orta Asya tatlısıdır ve ülkemize İpek Yolu ile gelmiştir.

 

Tavukgöğsü

Tavukgöğsü, ilk olarak Romalılar tarafından yapılmıştır. Daha sonrasında Bizans'a ve Türklere geçmiştir. Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir. Önceleri konak ve saraylarda yapılan bu tatlı, daha sonrasında halka da yayılmış ve benimsenmiştir.

 

Şıllık / Şileki Tatlısı

Modern ismiyle şıllık, eski ismiyle şileki tatlısı, Güneydoğu Anadolu'ya özgü bir tatlıdır. Geçen yıllar içerisinde belirli deformasyonlar sonucunda ismi şıllık olarak değişmiştir. Fakat lezzeti hiçbir zaman değişmemiştir.

 

Vezir Parmağı

Vezir parmağının hikâyesi hakkında birçok rivayet bulunmakta. Ama en çok bilineni ve kabul edileni, bir padişahın veziriyle birlikte ava gitmesi sonucunda vezirin baş parmağının kazara kesilmesidir. Vezir bu olayın ardından bu işte bir hayır olduğunu padişahına belirtir. Ertesi gün padişah insan eti yiyen bir kabileyle rastlaşır. Fakat bu kabile, padişahı ve veziri yemez. Çünkü kabile, vücudunda kesik olan kişileri yemiyordur. Bu sayede hem padişah hem de vezir kurtulur.

 

Aşure

Hz. Nuh, Allah'ın verdiği emir ile çok büyük bir gemi yapar. Her cinsten hayvanı gemisine doldurur. Allah, hikâyede geçen tufanı kopartır ve ortalık yerle bir olur. Sadece gemiye binenler kurtulur. Gemide aylarca kalındığından dolayı erzaklar azalır. Kalan her şeyi bir kazanda pişirirler. Hz. Nuh'un kazanda pişirdiği şey ise ‘aşure’dir.

 

Helva

Helva, Arap kökenli bir tatlıdır. Zaten Arapça ‘da helva, tatlı anlamına gelmektedir. İlk üretimi Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde yapılan helva, İslamiyet'in kabulüyle birlikte Arap kültürüne, Arap kültüründen ise Türklere sıçramıştır. Ve Türk gelenek ve göreneklerinde önemli bir yer edinmiştir. Asker uğurlaması, cenaze evi gibi yerlerde hep helva pişirilmektedir.

 

Cezerye

Cezerye, bir Akdeniz tatlısıdır. Arap mutfağından geldiği bilinen cezerye; 'cezer’, yani havuç anlamına gelir. Çünkü cezerye, havuçtan yapılmaktadır. Anavatanı Mersin olan cezeryenin, Adana'da da satışı bir hayli fazladır. Yüksek kalorisi bir yana dursun, muhteşem lezzetiyle parmakları yedirtir.

 

Nevzine

Nevzinenin isminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte, geleneksel bir Türk tatlısıdır. Un, zeytinyağı veya tereyağı ile ceviz içi, hamur haline getirilerek tepsiye doldurulur. Nevzine; önemli misafirlere, oğlan doğuran gelinlere ikram edilir.

 

Türk ve dünya mutfaklarında deneyimli şefler tarafından hazırlanan lezzetleri keşfetmek için The Grill Ocakbaşı’na davetlisiniz. Şubelerimizi incelemek için;

The Grill

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres -The Grill

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı - The Grill

Elite World İstanbul Florya - The Grill

Elite World Grand Sapanca - The Grill

Elite World Van - The Grill

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: